| #ikbeneengroninger – Afl. 6 Portugal Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 6 Portugal

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 6 Portugal

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 6 staat Portugal centraal en vertelt Hugo zijn #ikbeneengroninger-verhaal

“Jullie zijn op tijd!” Hugo staat ons op te wachten bij de ingang van een van de Groninger hofjes, waar hij woont in een monumentaal pand. “In Lissabon had dit nooit gekund, daar zijn mensen altijd te laat. Dit is een van de dingen die ik zo prettig vind aan Nederland.”

We lopen naar het grasveld temidden van het hofje en nemen plaats op een bankje. De tuin staat volop in bloei. “Deze plek is perfect.” Even groeten we de passerende fietsers die de Groninger hofjesroute volgen. Dan vervolgt Hugo: “De stilte hier is mijn favoriete ding. Ik hoor alleen de vogels”. Ik lach en vertel Hugo dat hij geluk heeft met een woning in een hofje, omdat het niet overal in de stad zo kalm en stil is. “Ja, maar het is niets vergeleken met Lissabon”, zegt hij lachend. “We hebben hier een veel relaxter leven.”

Het is inmiddels een jaar geleden dat Hugo naar Groningen verhuisde. Zijn partner is docent en kreeg een mooi aanbod voor een baan bij de Hanzehogeschool. Omdat hij werkt als freelancer in graphic design, kan hij vanuit huis werken, waar dat dan ook is. “Wat ik het mooist vind aan Groningen is de schaal van de stad. Je kunt alles te voet doen
en dat vind ik heel waardevol. Het heeft alle voorzieningen en activiteiten maar het is niet overweldigend.” Hugo vertelt dat hij op zaterdag altijd samen met zijn partner boodschappen gaat doen. “De markt hier is fantastisch. We nemen ons Portugees receptenboek mee en zoeken samen naar ingrediënten. Vooral het aanbod aan groenten is groot en tegen een goede prijs. Het is hier heel eenvoudig om gezond en lekker eten te kunnen maken.”

Hugo begrijpt daarom niet dat er in Nederland minder tijd en aandacht voor eten is: “Het wordt hier vanuit een ander perspectief bekeken. Eten lijkt slechts functioneel, mensen eten omdat het lichaam energie nodig heeft. In Portugal is het eten echt een happening, we hebben zelfs een gezegde, vrij vertaald als: “tijdens de lunch bespreekt men al wat ze eet tijdens het diner.”

De directheid en vriendelijkheid van de Nederlanders vindt Hugo erg prettig . Ook zegt hij: “De manier waarop jullie het mooie weer waarderen; op een dag als deze is iedereen buiten. In Portugal nemen we de zon voor vanzelfsprekend en zijn we veel te druk met werken.” En: “In Groningen is er altijd wel wat interessants te doen. Ik ben blij dat ik tegenwoordig meer vrije tijd heb.”

Auteur: Cindy Visser