| #ikbeneengroninger Afl. 5 – Italië Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 5 – Italië

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 5 – Italië

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 5 staat Duitsland centraal en vertelt Oberto zijn #ikbeneengroninger-verhaal

“Is dit echte Italiaanse koffie?”

“Nee, Nederlandse! Maar jullie hebben ook hele goede koffie. De beste komt volgens mij hier vandaan, die van Black & Bloom?”

We zitten in Oberto’s appartement aan de Steentilstraat, midden in de stad. Volgens hem woont hij in één van de meest culturele spots in Groningen. “De Grieken, de Turken, de Ieren met hun Ierse bar direct om de hoek en dan is er ook nog een nieuw literatuurcafé, De Graanrepubliek.” Hier drinken we na de koffie nog een biertje.

Tijdens het tweede jaar van zijn PhD in Quebec, Canada, besluit Oberto naar Groningen te verhuizen. Zijn onderzoek binnen de 17-eeuwse geschiedenisfilosofie verricht hij nu dus op twee universiteiten, in twee verschillende tijdszones. “Rond zes uur stop ik met werken in Groningen en dan start mijn werkshift in Canada,” lacht hij. “Het was niet makkelijk om van het ene continent naar het andere te verhuizen, maar die investering is het zeker waard.”

Groningen verovert zijn hart echter niet in één keer. Hij was hier al drie keer eerder geweest. De eerste keer denkt hij “dat er zeker leukere plekken zijn op de wereld”, de tweede keer begint hij Groningen iets meer te waarderen en vanaf de derde keer is hij verkocht. Sterker nog, hij vergelijkt het nu zelfs met Italië.

“Om vanuit de middle of nowhere in Canada terug te gaan naar een plek waar je niet één, maar twee grote pleinen hebt in het midden van de stad, met de open markten, dat herinnert me heel erg aan Italië. Gewoon het buitenleven… je loopt wat rond, ontmoet mensen op straat, stopt voor een praatje, misschien een kopje koffie als je tijd hebt. Dat is eigenlijk wat ik het leukst vind.”

Oberto komt oorspronkelijk uit Vicenza, dichtbij het mooie Venetië.

“De kanalen in Groningen,” hij knipt met zijn vingers, “voor mij is dat een directe associatie met Venetië,” zegt hij enthousiast. “Natuurlijk zijn er verschillen, maar Groningen komt het dichts bij Italië sinds ik ben verhuisd. Het dichtst bij thuis.”

Auteur: Naomi Kanapathypilla