| #ikbeneengroninger – Afl. 43: Taiwain Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 43: Taiwain

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 43: Taiwain

We treffen Sophie aan in het Student Hotel waar zij met haar vriendinnen aan het studeren is. Sinds februari dit jaar is zij in Groningen als exchange student van de Faculty of Economics and Business uit Taiwan. Ze blijft een half jaar en gaat dan terug om het studieprogramma in Taipei te voltooien.

Studeren in Student Hotel

Sophie verblijft in een studentenwoning in Selwerd die zij gevonden heeft via SSH Groningen. Het is er rustig en stil en dat vindt ze wel prettig. Toch vindt ze het fijn om de drukte van de stad op te zoeken. Daarom komt ze graag in het Student Hotel. Een van haar vriendinnen woont hier en ze spreken graag af om met elkaar te studeren. Ik ontmoet haar vriendinnen afkomstig uit Hong Kong, China en Thailand, die allemaal in hetzelfde studieprogramma deelnemen. Vandaag werken ze gezamenlijk aan een groepsopdracht.

Wennen aan openingstijden winkels

Wat Sophie vooral opvalt aan Groningen is het ritme waarin mensen leven: “Het is hier rustiger en minder bevolkt. In Tapei is alles drukker en sneller. Wel comfortabel, want alles is goed geregeld, maar anders. In Taipei hebben we heel goed openbaar vervoer, alles is makkelijk bereikbaar. Iedere wijk heeft ook alle soorten winkels die je nodig hebt, je hoeft nooit ver of lang te reizen om iets te vinden dat je nodig hebt. De winkels in Tapei zijn meestal wel 24 uur per dag open, ook de supermarkten en drogisterijen bijvoorbeeld. Mensen werken een shift van gemiddeld 8 uur en dan wisselt het personeel elkaar af. Hier in Nederland zijn de supermarkten gemiddeld wel langer dan acht uur open maar alle andere winkels zijn na zes uur s’avonds gesloten. Daar moest ik aan wennen.”

Tofu-pudding

“Nederlanders lijken alleen maar brood, salade en friet te eten. Onze keuken is veel diverser. De meeste ingrediënten kan ik hier vinden in de Aziatische supermarkt in de Korrewegwijk. Iets dat ik niet kan vinden en erg mis van thuis is een gerecht gemaakt van oesters en ei, het Engelse woord kan ik er niet eens voor bedenken. Iets anders wat ik mis is een typisch Taiwanees toetje”. Sophie kan ook hiervan niet een Engelse naam bedenken dus laat ze mij een foto zien. Het is een toetje van suikerwater waarin bubbles (zoals die van bubble tea) gemengd zijn met een soort bonen. Het smaakt naar pudding, zegt ze: “Ik kan dit het beste vertalen als als tofu-pudding. Het is in ieder geval erg zoet en ik maak het graag zelf.”

Lange mensen

Sophie heeft het erg naar haar zin in Groningen. De mensen ervaart ze als aardig en bescheiden, hoewel ze zich toch met meest onder internationale studenten omgeeft. “Wat me vooral opvalt is dat de Nederlanders groot en lang zijn. Heel erg lang, in mijn ogen. Ik heb nooit eerder zulke lange mensen gezien!”