| #ikbeneengroninger Afl. 4 – Duitsland Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 4 – Duitsland

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 4 – Duitsland

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 4 staat Duitsland centraal en vertelt Sandra haar #ikbeneengroninger-verhaal

Sandra kwam 14 jaar geleden als architectuurstudent naar Groningen voor een stage. Na het afronden van haar studie in Duitsland is ze meteen teruggekomen om in Groningen te wonen en werken als architect.

“Het leven hier in de stad is ontzettend leuk, maar ook het werken bij een Nederlands architectenbureau vind ik reuze-interessant. De Nederlandse architectuur is erg beroemd en innovatief.”

En daarvoor zit je in Groningen op de goede plek. “Zo lang je een goed netwerk opbouwt is het hier prima te doen,” zegt ze. “En zodra je alle mensen binnen de architectuur kent, kun je gaan samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. Er is hier zo veel kennis aanwezig, dus dat is echt goed te doen.”

Wanneer ik haar vraag naar haar favoriete plekken in de stad, benoemt ze onder andere de Trompbrug richting de Oosterpoort, “omdat daar kleinschalige en grotere gebouwen elkaar ontmoeten,” en natuurlijk het Noorderplantsoen – “een fantastisch park, dat echt super dichtbij is.”

“Maar je hebt ook nog steeds voldoende plekken in de stad die niet heel erg bekend zijn, geheime plekken…,” zegt ze.

“Oh ja?! Zoals?”

“Nee, dat ga ik niet vertellen,” zegt ze snel. “Nee, nee. Want dan is het niet meer geheim,” lacht ze.

“Maar je kunt op een aantal plekken, eigenlijk gewoon midden in de stad, je rust echt vinden. Daar komen gewoon heel weinig mensen.”

“Oké, klinkt interessant…”

“Ja, ja.” Ze geeft niets prijs.

“Nou ja, je hebt natuurlijk de Groninger hofjes bijvoorbeeld. Die zijn wel wat bekender, maar ook heel rustig,” zegt ze uiteindelijk.

Gelukkig heeft ze nog wel een goede tip voor nieuwkomers én Groningers: wil je de geheime plekjes ontdekken? Neem daar dan de rust en tijd voor en ga wandelen. Niet fietsen, want dan kun je niet goed kijken.

“Ik had ook altijd een doel; een bepaalde woonwijk of een architectonische stijl. En dan ging ik gewoon fietsen en de stad ontdekken. En als je je dan een beetje laat verleiden om ook eens af te stappen, te gaan wandelen, om je heen te kijken en met mensen te kletsen, dan kom je soms best wel bijzondere dingen tegen.”

Auteur: Naomi Kanapathypilla