| #ikbeneengroninger – Afl. 36 Rusland Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 36 Rusland

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 36 Rusland

Ik ontmoet Sofiko aan het water bij de Westerhaven, waar zij vlakbij woont. Ze komt samen met haar vriend Igor. Hoewel hij ook uit Rusland komt, leerden ze elkaar in Groningen kennen: “We hadden al over elkaar gehoord. Toen we elkaar op een feestje ontmoette klikte het meteen. Ik woon hier nu vier jaar en met Igor aan mijn zijde voel ik me echt thuis.”

Club Guy & Roni

Sofiko werkte als danseres bij een klassiek balletgezelschap in Moskou toen de dansers van het Groningse Club Guy & Rony op bezoek kwamen voor een workshop. Na die ontmoeting werd Sofiko een paar maanden later gevraagd om te komen dansen op een festival in Nederland: “Ik werd verliefd op de dansers en het gezelschap. Mijn Engels was slecht, we gebruikten Google Translate om te communiceren, maar het werkte. Uiteindelijk hebben ze me via Google gevraagd bij hen te blijven.”

Vrijheid blijheid

‘Kun je ons vertellen of de mensen hier werken? Het lijkt alsof ze altijd vrij zijn.’ Dit is wat de ouders van Sofiko haar vroegen toen ze op bezoek waren in Groningen. Ze legt uit: “Mensen in Groningen maken plezier. Er is een goede balans tussen werk en vrije tijd. De cafés zitten altijd vol, mensen drinken er een biertje of een glas wijn op ieder tijdstip. In Rusland is dat anders, er is veel meer stress en spanning. De afstanden zijn groot, het kost veel tijd om die te overbruggen. Groningen is klein, maar toch voelt dat niet zo. Ik vind het hier heerlijk.”

Hoffelijkheid

“Een van de dingen die verschillen van Rusland is de manier waarop mannen met vrouwen omgaan, daar heb ik me echt over verbaasd.” Sofiko en Igor lachen en voegen toe: “Voor een man is het gemakkelijk wennen in Nederland, die kunnen hier een stuk luier zijn. Voor vrouwen is dat anders. In Rusland zijn de mannen heel hoffelijk: ze staan op als een vrouw de kamer binnenkomt, ze schuiven haar stoel voor haar aan en houden de deur voor haar open. Ze betalen altijd de rekening. Hier in Nederland gaan mannen je voor naar binnen en laten ze de deur zo’n beetje in je gezicht dichtslaan! En de rekening delen is hier heel normaal, dat vinden we maar vreemd.”

Nederlandse namen

Igor voegt nog toe dat de Nederlandse namen niet makkelijk voor ze zijn. “Het lukt me niet altijd om ze uit te spreken, namen lijken op elkaar en ik hoor nog steeds nieuwe namen. De meeste mensen met namen die ik niet kan uitspreken lijken allemaal te zeggen: “That’s because I am from Friesland.”

Auteur: Cindy Visser
Foto: Job Verkruisen