| #ikbeneengroninger Afl. 3 – Aruba Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 3 – Aruba

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 3 – Aruba

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 3 staat Aruba centraal en vertelt Lorenzo zijn #ikbeneengroninger-verhaal

“Ik ben nog niet klaar om terug te gaan naar Aruba. Ik blijf hier zolang dat kan! Waarschijnlijk ga ik mijn master in Groningen doen.”

We zitten aan de keukentafel in het studentenhuis van Lorenzo.

“Welke master ga je doen?”

“Dat weet ik nog niet precies. De studie die ik nu volg is zo breed – ik kan in de marketing gaan, of journalistiek… dus ik weet het nog niet zeker. Maar ik moet wel snel beslissen,” lacht hij.

“Ik wilde altijd een journalist worden. Ik vind de media erg interessant – het blijft altijd veranderen.”

In 2016 studeert Lorenzo af van de middelbare school op Aruba. Hij besluit International Communications te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dat hij een goede journalist zou zijn wordt duidelijk wanneer we met hem in gesprek gaan; een echte verteller.

“Ik wist altijd al dat ik in Nederland wilde studeren, maar nooit specifiek Groningen. De meeste mensen uit Aruba gaan naar Amsterdam, Den Haag of Rotterdam – de randstad. In 2015 ging ik op vakantie naar Nederland. Ik kwam één dag in Groningen, was hier zo’n 3 uur, en ik dacht: ik verhuis naar Groningen.”

Hij slaat met zijn hand op tafel. “Zo snel ging het,” zegt hij, knippend met zijn vingers.

“En weet je, ik heb nooit spijt gehad van die keuze. Ik kwam hier zodra ik was afgestudeerd en ik vind het geweldig. Wanneer ik in een andere stad ben – bijvoorbeeld Delft, waar ik twee dagen geleden was – wil ik altijd zo graag terug naar Groningen.”

“Wat maakt Groningen zo speciaal?”

“De diversiteit in cultuur. En de mensen zijn hier veel opener. Dat vind ik fantastisch. Ik denk dat iedereen hier is om iets nieuws te ontdekken; of dat nou een land is, of een studie. Er zijn ook erg veel culturen op Aruba – maar het is daar een stuk conservatiever. Naar mijn mening dan. Pas op met hoe je dit straks opschrijft,” lacht Lorenzo.

Hij vertelt dat hij regelmatig Arubanen tegenkomt in Groningen, maar het juist leuk vindt om zich te mengen met andere culturen.

“Ik probeer het meeste te halen uit de internationals hier. Het is niet dat ik de Arubanen aan het ontwijken ben – ik houd van mijn mensen! Maar ik denk dat ik veel van anderen kan leren, weet je. Hun taal, cultuur. In Groningen ben ik vrienden geworden met zo veel verschillende mensen uit zo veel verschillende culturen. Dat had ik nooit verwacht. Vorig jaar ben ik bevriend geraakt met een moslim. Ik heb nooit iets tegen moslims gehad, maar hij heeft me zoveel nieuwe dingen geleerd! Alles wat ik wist leerde ik van de media.”

“Dus je zou Groningen wel aanraden aan je vrienden thuis?”

“Ik ben Groningen heel erg aan het promoten bij mijn vrienden op Aruba,” lacht Lorenzo. “Want thuis praten ze niet echt over Groningen, weet je, en ik wil echt graag dat dat wel zo is.”

Auteur: Naomi Kanapathypilla