| #ikbeneengroninger – Afl. 29 Argentinië Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 29 Argentinië

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 29 Argentinië

De Argentijnse Vivienne woont vlakbij het UMCG. We halen haar thuis op en wandelen dan richting een grasveldje om de hoek. De zon schijnt, dus het interview doen we buiten. Eenmaal daar nemen we voor de verandering eens plaats op schommels en beginnen dan lachend ons gesprek.

Gelukkig in Groningen

“Ik ben twee jaar geleden naar Groningen gekomen voor mijn PhD. Ik doe onderzoek naar de theorie van een belangrijk filosoof uit de tweede eeuw. Ik had nooit gedacht dat ik vanuit een grote stad als Buenos Aires het zo naar mijn zin zou krijgen in een kleine stad als Groningen. Ik voel me thuis vanaf het moment dat ik hier aankwam. Het is vooral de energie die er hangt, de universiteitscultuur die de stad zo jong en divers maakt. Het cultureel aanbod is ongelooflijk: afgelopen zomer heb ik tijdens Noorderzon een beroemd acteur uit Argentinië zien spelen. In Buenos Aires had ik hem misschien wel nooit gezien. En hier was hij zo’n beetje in mijn achtertuin, dat verwacht je toch niet!”

Werelddansen en talen van de wereld

“Jullie Nederlanders zijn een fijn volk. Jullie zijn open en nieuwsgierig naar anderen, van welke afkomst dan ook. Jullie geven elke buitenlander het gevoel dat ze welkom zijn. Ook lijkt er altijd wel iemand te zijn die de taal spreekt van welke bezoeker dan ook, vanwege de grote diversiteit aan nationaliteiten. Nederlanders voelen zich comfortabel bij buitenlanders. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de norm is hier tolerantie. Ik heb me aangesloten bij de groep Werelddansen hier in Groningen, waar we leren dansen volgens alle culturen. Ik ben de enige buitenlander in de cursus, maar ik voel me ontzettend welkom.”

Argentijnse barbecue

Er is maar een ding dat Vivienne hier mist. En precies dit onderwerp zie ik steeds terugkeren in deze serie interviews, namelijk het eten: “In tegenstelling tot het weer zouden jullie eten veel meer kunnen waarderen. Het is zo somber, zo simpel. Bij ons duurt de lunch minstens een uur en is het een sociale gelegenheid. Ook is er een specifiek iets uit de Argentijnse keuken dat ik echt mis: de Asado! Dit is een typisch Argentijnse barbecue waarbij het vlees langzaam geroosterd wordt. Groningen heeft dus ook geen Argentijns restaurant. De dichtstbijzijnde zit in Zwolle, zo jammer!”

Cindy Visser