| #ikbeneengroninger – Afl. 27 Frankrijk Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 27 Frankrijk

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 27 Frankrijk

We treffen de Franse Ally op een bankje in het Noorderplantsoen, tegenover het welbekende rode klimrek. Ik spreek haar aan in het Engels en krijg dan meteen perfect gesproken Nederlands terug: “Ja, ik heb een accent, dat weet ik. Maar ik versta alles, ik kan mezelf goed uitdrukken in het Nederlands, dus dat doe ik ook graag.” zegt Ally. Waar we normaliter de gesprekken in het Engels opnemen, doen we het interview vandaag dus in het Nederlands.

Nederlands een mooie taal
Ally is geboren en getogen in Lille, in Noord Frankrijk. “Omdat wij daar wonen op twintig kilometer van de Belgische grens is er op de middelbare school de optie om Nederlands te leren.” legt Ally uit. Ik vraag haar waarom ze daar dan ook voor gekozen heeft, ze woonde immers in Frankrijk: “Ik heb de Nederlandse taal altijd mooi gevonden. Ja, iedere Nederlander aan wie ik dat vertel moet daar om lachen. Dat vind ik vreemd. Het is een interessante taal, juist die harde klanken vind ik mooi.”

Toekomst in Groningen
Ally woont nu in de Noorderplantsoenbuurt, maar zou in de toekomst graag richting Europapark verhuizen omdat ze de huizen daar mooi vindt er er meer gezinnen ziet. Ik vraag Ally of ze dan van plan is in Groningen te blijven: “Vanaf mijn zestiende droomde ik al van leven in Nederland. In 2012 deed ik hier mijn Erasmusprogramma en toen wist ik zeker dat ik hier wilde gaan wonen. In 2016 heb ik mijn diploma Nederlandse taal en cultuur aan de Franse universiteit behaald en ben toen samen met mijn vriend naar Groningen verhuisd. Hij studeert en werkt nu in Leeuwarden. Ik doe de studie Cultuur en Multimedia bij Noorderpoort. Ik wil AV-specialist worden en gaan werken in productie. Ik denk dat het Noorden van Nederland genoeg kans op werk biedt. Ik wil hier heel graag blijven, de Randstad trekt mij ook niet zo.”

Cultuurverschillen
Het wordt mij duidelijk dat Ally gek is op Nederland. Ik vraag haar wat het leven hier dan zoveel anders maakt dan in Frankrijk en ze zegt: “Er zijn zó veel verschillen. Het is hier rustiger leven. Het is gezelliger. Op professioneel gebied is er niet zo’n hiërarchie als in Frankrijk. De mensen hier hebben een open en moderne mentaliteit, hebben interesse in anderen. De Nederlanders zijn nieuwsgierig, zijn reizigers. De Fransen krijgen veel toeristen uit Nederland, Duitsland, Luxemburg en België. Maar voor hen is dat één pot nat. Velen weten niet eens waar Nederland ligt!

Vrienden maken
Tot slot vraag ik of Ally het moeilijk vond om hier vrienden te maken. Ze antwoordt van niet: “Via school heb ik al snel een netwerk kunnen bouwen. Ik vind het niet erg dat vrienden maken meer tijd kost en dat het hier niet gebruikelijk is dat je niet meteen bij mensen thuis wordt uitgenodigd. Sommige Fransen denken dat Nederlanders koud zijn. Maar ik vind niet dat dat zo is. Er is gewoon een cultureel verschil in benadering. In Frankrijk bijvoorbeeld begroeten we iedereen altijd met twee kussen en dat doen we hier niet. Maar dat is niet belangrijk in de bedoeling van vriendschap, het maakt de relatie niet warmer of kouder.”

Auteur: Cindy Visser
Foto: Job Verkruisen