| #ikbeneengroninger Afl. 24 Zwitserland Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 24 Zwitserland

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 24 Zwitserland

Celine komt uit Basel, Zwitserland. Vijf jaar geleden is zij met haar Franse man, die ze ontmoette in Schotland, vanuit Congo naar Groningen verhuisd. Ze wonen aan het Noorderplantsoen.

 

Kinderen

Celines twee kinderen zijn in Groningen geboren. Dat is voor haar van grote waarde:

“Zij zijn de voornaamste reden dat ik mij hier thuis ben gaan voelen. Vijf jaar geleden woonden wij in Congo, maar we zijn bewust teruggegaan naar Europa om daar kinderen te krijgen. Vrienden maken was hier in Nederland wel erg moeilijk; de Groninger die hier geboren en getogen is heeft geen behoefte aan nieuwe vrienden. Met de komst van de kinderen kwam ik makkelijker in contact met mensen uit onze buurt. Maar het kost heel veel tijd om vriendschap te sluiten.”

 

Nederlands leren

Het valt mij op dat Celine erg goed Nederlands spreekt. En ook dat heeft zij naar eigen zeggen aan kinderen te danken: “Toen ik hier net was heb ik een conversatiecursus gevolgd. Ik wilde dan vervolgens oefenen met mensen op straat, maar iedereen spreekt je aan in het Engels. De afgelopen jaren heb ik zwemles gegeven aan kinderen en daar heb ik het belangrijkste van de Nederlandse taal onder de knie gekregen. Jonge kinderen lijken hier de enigen te zijn die niet vloeiend Engels spreken!”

 

Qatar

Wanneer dit interview online komt, is expat Celine met haar gezin alweer vertrokken naar een volgende woonplaats: Doha, Qatar. Met pijn in haar hart en enige spanning gaat ze de verhuizing tegemoet: “Eerlijk gezegd zou ik het liefst teruggaan naar Zwitserland, ik mis mijn vrienden en familie. Maar behalve dat zou ik graag langer in Groningen blijven. Het leven is hier mooi, zeker met en voor kinderen. Onze thuislanden bieden helaas geen carrièreperspectieven. In Doha hoop ik te kunnen gaan werken als relocation manager. De afgelopen maanden werkte ik bij City Central. In combinatie met mijn ervaring als expat weet ik inmiddels alles van het verhuizen, het missen van familie en het steeds opnieuw moeten vinden van een weg in een land en een cultuur die je vreemd is.”

 

Schaatsen

Als afsluiter van dit interview vraag ik Celine om haar fijnste herinnering in Groningen. En daar hoeft ze niet over na te denken: “Schaatsen op de diepenring afgelopen winter! Mijn schaatsen kocht ik bij Mamamini. Ik heb zo’n plezier gehad!” Daarnaast verzoekt Celine mij nog om te vermelden hoe fijn ze het fietsen hier vindt: “In Basel denken wij dat we een fietsstad zijn. Nou, het is niets vergeleken bij Groningen!”