| #ikbeneengroninger – Afl. 23 Filipijnen Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 23 Filipijnen

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 23 Filipijnen

Voor dit interview ontmoeten we Randy in de Prinsentuin. We nemen plaats op een van de bankjes en zijn getuige zijn van een luid klokkenspel uit de Martinitoren, een onderdeel van de reeks nazomerconcerten in september. Randy komt uit de Filipijnen, waar hij tot drie jaar geleden woonde in de hoofdstad Manilla. Nu woont hij vlakbij het Noorderplantsoen in Groningen, samen met zijn grote liefde.

Ontbijten met noodles

“Alles is hier anders. Het weer mis ik niet eens altijd, ik vind dat koude wel lekker. Maar de manier van eten in Nederland kan ik me niet eigen maken. Drie keer per dag brood in plaats van rijst, dat lukt mij niet. Ik ontbijt met noodles en dan soms wel een stukje brood van Albert Heijn. ‘s Middags en ‘s avonds eet ik meestal warm en nog altijd veel gerechten met rijst. Ik houd wel van het Nederlandse stoofvlees. Maar brood met pindakaas vind ik niet lekker, ik eet liever jam. De Filipijnse mensen houden van zoet en kruidig. Ik ga ook altijd naar de Toko om kruiden en ingrediënten te kopen.”

Koffie naar Manilla

Randy werkt als schoonmaker bij een hotel in de stad, vijf dagen per week: “Ik ben heel blij met deze baan. Het betaalt goed en ik kan leuke dingen doen. In de weekenden ben ik vrij. Dat is zo veel anders dan in Manilla; daar is veel armoede. Er is weinig werk dus hebben de meeste mensen niet eens een inkomen. Het eten is er duur en niet kwalitatief. Ik ben nu in de gelegenheid om mijn moeder en nichtje financieel te ondersteunen. Zij wonen in kleine huisjes in een slechte wijk, zonder voorzieningen als stromend water. Ik stuur hen ook regelmatig een pakket met boodschappen, bijvoorbeeld met koffie, dat is daar erg duur. Ik mis mijn familie, maar ik ben heel dankbaar dat ik hier kan leven en hen kan supporten.”

Groninger gay scene

Randy en zijn partner voelen zich thuis in Groningen, maar ze voelen zich vooral ook vrij om te zijn wie ze willen zijn: “In de Filipijnen is het voor homoseksuelen moeilijk om zich geaccepteerd te voelen. Hier kunnen we hand in hand over straat en ons mooi kleden. Groningen is wat uitgaan betreft wel saai. Het is gericht op studenten, maar in de gay scene is er weinig. Eens in de maand ga ik naar bar De Rits, de enige gay bar in de stad. Maar eigenlijk ga ik vooral uit in Amsterdam. Groningen is een prachtige mooie stad om te wonen, maar de gay scene kan absoluut een impuls gebruiken!”

Auteur: Cindy Visser
Foto: Job Verkruisen