| #ikbeneengroninger – Afl. 21 Angola Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 21 Angola

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 21 Angola

Hugo is geboren in Angola. Hij heeft in Portugal, Zuid-Afrika en Engeland gewoond. Toen hij in Londen woonde ging hij op vakantie naar Groningen en ontmoette hier zijn grote liefde. Acht jaar geleden verhuisde hij en nu woont hij met zijn gezin in het ‘kindvriendelijke, rustige’ Lewenborg.

Rust

“Ik ben rustiger geworden sinds ik in Groningen woon. Dat is goed voor mijn gezondheid, maar soms vind ik mezelf wel een beetje saai geworden. Het past bij de Nederlandse cultuur, denk ik. In Angola werken de mensen net zo hard als dat ze feesten. In de weekenden wordt er veel gegeten en er zijn overal party’s waar uitbundig gedanst en gezongen wordt. De muziek wordt hard en lang gespeeld, de buren lopen de deur bij elkaar plat. Hier wordt de politie gebeld als het na twaalf uur ‘s nachts niet stil is. De mensen hier zijn vooral gesteld op rust en privacy.”

Authentiek Groningen

Hugo werkt als caretaker in het University College Groningen. Zijn baan in een internationale omgeving past hem goed, ook al doet hij niets in de richting waar hij voor studeerde: “Ik heb een degree in International Politics behaald in Londen. Hoewel ik niet in dat vakgebied werk heb ik wel geleerd de wereld op een andere manier te bekijken. Zo kan ik zien hoe authentiek Groningen is, niet alles draait er alleen maar om geld. In vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam is er hier veel meer ruimte om te leven en te laten leven. En er is hier een groot bewustzijn van gezond leven en op die manier ook oud worden.”

Verrijking Nederlandse muziek

Hugo vertelt ons dat hij vroeger veel meer naar muziek luisterde, eigenlijk altijd: “Ik ga nu op de fiets nog met oordoppen in muziek luisteren, of als ik in de auto onderweg ben. Maar thuis eigenlijk niet. Misschien komt het omdat ik nu een gezin heb.” Hugo is in ieder geval blij met de buitenlandse invloeden in de Nederlandse muziek: “Ik kan duidelijk een verschil merken in de muziek van tegenwoordig. Het is de invloed van de verschillende culturen die hier wonen. Antillianen, Surinamers, Marokkanen, zij maken de Nederlandse muziek rijker met hun sounds en instrumenten.”

Angola

Ik vraag of Hugo ooit terug zou willen naar Angola: “Ja. Angola is een leuk land. Maar mijn gezin moet zich daar dan ook goed bij voelen. In Nederland zijn kinderen heel belangrijk en alles is goed voor hen geregeld. Ik denk niet dat het op dit moment de juiste plek is voor mijn gezin. Volgend jaar gaan we erheen op vakantie, we zullen zien wat ze ervan vinden. Mijn kinderen zijn belangrijker voor mij dan ikzelf.”

Auteur: Cindy Visser