| #ikbeneengroninger Afl. 2 – Mexico Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 2 – Mexico

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 2 – Mexico

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 2 staat Mexico centraal en vertelt Gretel haar #ikbeneengroninger-verhaal

“Ik vind het zo erg dat jullie in zo’n mess komen,” lacht Gretel.
 We staan in haar woonkamer. De zon schijnt fel naar binnen. Aan het huis is meteen te zien dat ze een creatief type is – er hangt kunst op de muren en op de eettafel ligt een camera.

“Ben je fotograaf?”
“Nee, ik maak sieraden. Ik was net foto’s aan het maken voor mijn website.” Hier en daar liggen wat armbanden. Ze is net terug uit Amsterdam en is aan het inpakken voor een conferentie in Frankfurt.

16 jaar geleden verhuist Gretel vanuit Mexico-City naar Den Haag om daar bij de Mexicaanse handelscommissie te werken. De eerste avond dat ze op stap gaat ontmoet ze haar man. Hij woont in Groningen – dus 1,5 jaar later verhuist Gretel weer.

“Hij heeft hier zijn studententijd doorgebracht en dit huis gekocht. Hij is echt gek op Groningen, dus ik dacht; nu moet ik wel.”
“Wat ik dacht toen ik in Groningen aankwam?” Gretel lacht. “Tsja… het is anders. Zeker een heel groot contrast met Mexico-City. Mijn inspiratie haal ik vooral uit Amsterdam. Het is een drukke stad, meer creativiteit. In de metro vind ik altijd inspiratie voor mijn sieraden.”
Maar haar rust vindt ze in Groningen.

“Het is heel luxe om hier te wonen. Zo veel vrijheid. Zero stress. Ik kan de kinderen gewoon alleen naar school sturen! En ik denk dat de jongeren hier ook een geweldig leven hebben. Altijd met een hangover in de Albert Heijn, sloffen aan. Zo grappig om te zien. Het is feest all night long, 24/7. Geweldig,” lacht ze.

Haar sieradenmerk heet 12 knots jewelry, geïnspireerd door Cobra kunstenaar Shinkichi Tajiri. “Hij heeft kunstwerken gemaakt met prachtige knopen,” vertelt ze. Deze zijn verwerkt in haar sieraden. “Ze staan voor connecties en hoe mensen in je leven komen.”

“Even kijken hoor, ze liggen echt overal.” Ze loopt door de kamer, op zoek naar de sieraden. “Ze zijn gemaakt van echt zilver uit Mexico; the best silver.”
Connecties zijn volgens Gretel ook belangrijk in Groningen, voor de creativiteit en het internationale platform. “Het enige wat ik hier mis is mensen die meer samenwerken – als een collective movement.”

“De afgelopen 15 jaar is Groningen enorm veranderd, het was eerst nog erg provinciaal toen ik hier kwam. Nu wordt het internationale platform wel groter,
maar dit kan nog steeds beter. De stem van de jongeren moet veel meer naar voren komen! Absoluut. Want anders wordt het niks. Veel te conservatief.”
“Vind je Groningen geen creatieve stad?”
“Dat zeker wel. Ik geloof 100% in het talent van Groningen. Maar het is nog steeds te stil voor wat er eigenlijk in Groningen is.”

Auteur: Naomi Kanapathypilla