| #ikbeneengroninger Afl. 17 Griekenland Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 17 Griekenland

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 17 Griekenland

Twee jaar geleden kwam Manolis naar Groningen. Het was zomer 2016 toen hij zijn vriendin ontmoette op Kreta, waar hij werkte als bartender in een grote club. In het najaar van 2016 zocht hij haar op, zonder de intentie om te blijven. Hij vond het echter zo leuk in Groningen dat hij niet meer weggegaan is. Hij woont nu samen in Kostverloren.

Verschillen in werkomstandigheden

“Ik was altijd al ‘on the move’. Als bartender heb je met name in de zomer veel werk op de Griekse eilanden, vanwege het toerisme. Ik woonde in Athene, maar in het hoogseizoen vertrok ik naar een van de eilanden en keerde daarna weer terug. Ik houd van mijn beroep, het is heel creatief, eigenlijk als een chefkok maar dan achter de bar. Maar in Griekenland is het werken niet eenvoudig. De condities zijn er niet goed. Er is veel concurrentie en zeker tijdens de crisis werd er heel slecht betaald. Je werkt hard en lang voor weinig en je krijgt onvoldoende waardering.”

Manolis benoemt dat de werkcultuur hier heel anders is: “Hier maakt het niet uit wat voor werk je doet. Je wordt gewaardeerd door zowel de werkgever als de collega’s. Je krijgt goed betaald. De omstandigheden zijn veel beter. In Nederland wordt er voor je gezorgd. Je kunt bij allerlei instanties terecht als je hulp nodig hebt en je hoeft niet te wachten. In Griekenland spenderen we ongeveer de helft van ons leven aan wachten op hulp of betaling!” Manolis lacht terwijl hij dit grapje maakt, maar het is duidelijk dat de verschillen groot zijn.

Leven in Groningen

Nu werkt Manolis als bartender – gespecialiseerd in cocktails – bij Mr. Mofongo. Volgens hem is dit de enige fatsoenlijke cocktailbar in Groningen. “Dat ligt niet zozeer aan de stad, meer aan de grootte ervan. In grotere steden zijn veel meer bedrijven die meegaan met trends op het gebied van eten en drinken, kijk bijvoorbeeld naar Rotterdam of Amsterdam. Maar dat is voor mij het enige nadeel. Groningen heeft duidelijk een goede kwaliteit van leven. Er zijn overal goed onderhouden tuinen en parken met vogels en eenden. Het is hier schoon, veilig, er is weinig criminaliteit en alles is op loopafstand. Het is hier gemoedelijk en rustig, er is geen lawaai van verkeer en snelwegen.”

Het enige waar Manolis na twee jaar nog steeds aan moet wennen, is de manier waarop Groningers hun vrije tijd invullen: “Het is weinig spontaan, alles is georganiseerd en van tevoren al gepland. Ik moet nog mijn weg vinden wat betreft ‘the places to go’. Alles speelt zich hier binnen af. In Griekenland is dat buiten, in de open lucht. Hier moet je eerst uitzoeken wat er waar is en wie daar dan heen gaat.”

Tekst: Cindy Visser
Fotografie: Job Verkruisen