| #ikbeneengroninger Afl. 16 Venezuela Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger Afl. 16 Venezuela

Reportage

#ikbeneengroninger Afl. 16 Venezuela

We ontmoeten de Venezuelaanse Karen bij haar thuis in de Oosterpoort. We gaan een prachtige woning binnen op de eerste verdieping. We krijgen meteen koffie aangeboden en nemen plaats aan de grote eettafel aan het raam. Er ligt een antiek houten vloer en er staan statige kasten die reiken tot het hoge plafond. “Die stonden er al toen we de woning kregen. We hebben geluk gehad met het vinden van deze woning. Het is volledig naar onze zin en de makelaar was ontzettend vriendelijk en behulpzaam.”

Eierbal

Karen en Matthias wonen sinds januari in Groningen, samen met hun twee katten. Na drie jaar samen te hebben gewoond in München waren zij toe aan een nieuwe omgeving. Omdat Matthias als freelancer een samenwerking heeft bij de Media Centrale was Groningen een logische keuze. “We zijn nog aan het ontdekken, maar tot zover bevalt het ons hier prima. Laatst is ons verteld over de eierbal en die wilden we wel proberen, dus gingen we op  zoek. Toen bleek dat de populairste snackbar van Groningen gewoon bij ons om de hoek zit. We aten de typisch Groninger snack bij Friet van Piet. We waren blij verrast en vonden het heel erg lekker!”

Europa

Toen Karen zestien was vertrok ze met het gezin vanuit Venezuela naar Spanje. Na haar afstuderen verhuisde ze naar Duitsland. “Ik woon al bijna de helft van mijn leven in Europa. Ik ben twee keer terug geweest naar Venezuela, de laatste keer was drie jaar geleden. Vanwege de noodsituatie in ons land zijn familieleden en vrienden er vertrokken, die wonen nu verspreid over de hele wereld. Het is gek om na te moeten denken over wat ‘thuis’ is. Het land is mijn geboortegrond en ik houd van de cultuur, maar toch voel ik mij niet meer verbonden met Venezuela zoals dat vroeger het geval was.”

“Waar ik het meest aan moest wennen was dat de mensen in Europa veel minder open en luidruchtig zijn. Hier zullen jullie denken dat de Spanjaarden dat wel zijn, maar het is niets vergeleken bij Venezuela!” Wat cultuur betreft vindt Karen Nederland en Duitsland vergelijkbaar. Wel is er een ding dat eruit springt in Groningen: “De manier waarop mensen hier van de zon genieten. Het is ongelooflijk. Iedereen lijkt er de hele winter te wachten. Wanneer de zon zich dan eindelijk laat zien, zetten mensen hun complete inboedel op de stoep om in de zon te kunnen zitten en geven feestjes voor de hele straat. Dat vind ik fantastisch aan de Oosterpoort.”

Groninger markten

De favoriete plek van Karen is de Vismarkt. Ze komt er niet alleen om boodschappen te doen, maar ook om Nederlands te oefenen met de kooplui. Daarnaast verkoopt Karen haar eigen lijn van notebooks onder de naam Indigo Craft Room op markten als die van Koningsdag en de Zeldzaam Mooie Markt. Karen werkt parttime als recruiter, maar is ook bezig haar eigen bedrijf te starten. “Dat is spannend, zeker in een nieuw land. Maar ik krijg veel hulp van mensen om me heen. Zelfs mijn docent Nederlands geeft tips!”