| #ikbeneengroninger – Afl. 11 Syrië Dat is Groningen
Sluit
Menu
#ikbeneengroninger – Afl. 11 Syrië

Reportage

#ikbeneengroninger – Afl. 11 Syrië

Groningen is een zeer diverse stad. Een stad waarin heel veel verschillende mensen hun geluk vinden. Maar wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan? Dat is Groningen brengt in samenwerking met City Central en Spraakmakend alle 190 nationaliteiten in beeld. Eén voor één. Op die manier zie je hoe die verschillende mensen zich hier thuisvoelen, net als jij.

In aflevering 11 staat Syrië centraal en vertelt Raouf zijn #ikbeneengroninger-verhaal. 

Raouf is een van de Syriërs die als vluchteling in Nederland terecht is gekomen. Het is een heftig verhaal. Toch is Raouf niets dan positief over Groningen, waar hij inmiddels woont in Oosterpark.

“Ik voel me hier ontzettend welkom. Vanaf het moment dat ik in Groningen kwam wonen waren mensen geïnteresseerd in mijn verhaal. Ze stelden me vragen. Zodra ik de antwoorden gaf waren mensen niets dan behulpzaam en stond iedereen voor mij klaar. Ze hoefden eigenlijk niets eens echt iets te doen. Mij dat warme gevoel geven was genoeg.”

Het had behoorlijk wat voeten in de aarde om hier te komen. Raouf had 24 uur om Syrië te verlaten. Vervolgens kwam hij in een vluchtelingenkamp in Libanon: “Hier kwam het besef van hoe het voelt om een vluchteling te zijn. Ik heb mensen daar in kampen gezien die geen mogelijkheid hadden om naar een ander, veiliger land te gaan. Ik kon gelukkig door reizen naar Egypte.”

Maar toen zijn Syrische paspoort was verlopen moest hij ook Egypte verlaten. “Ik kon niet terug naar de ambassade voor verlenging. Dus moest ik weer vluchten. Ik ging op de illegale manier naar Europa: met heel veel mensen in heel kleine bootjes de zee over. De reis duurde achttien dagen.”

Daarna nam Raouf trein na trein en kwam ten slotte aan in Rotterdam. Hier is hij de procedure voor asielzoekers gestart. Hij werd geplaatst in opvangcentra in Ommen, Ter Apel en Uithuizen. In april 2015 kreeg hij uiteindelijk een huis toegewezen in Groningen. “Ik dacht dat ik in een heel grote stad terecht zou komen. Mensen zeiden dat dit de grootste stad van het Noorden is. Maar het is heel erg klein!”

“Ik heb een compleet leven achtergelaten. Maar ik ben ook een nieuwe begonnen en daar voel ik me gezegend bij. Groningen is een mooie stad met heel veel mogelijkheden, fijne mensen en activiteiten. Inmiddels heb ik een goede carrière als Regiomanager bij TCI compti. In de jaren van vluchten heb ik me ingezet voor mede vluchtelingen. Ik sprak Engels, dus ik kon met veel mensen spreken en dienst doen als tolk. Ik zet me nu in voor vluchtelingen door hen te helpen met integratie en het vinden van werk. Dat maakt me heel blij.”

Raouf heeft nu ook banen aangeboden gekregen in Utrecht en in Amsterdam. Maar hij blijft liever in Groningen. Afsluitend zegt hij: “Ik heb hier nog geen feestje of festival gemist. Bevrijdingsfestival bijvoorbeeld vond ik ontzettend leuk. Nederland heeft de beste dj’s!”

Auteur: Cindy Visser