| Hulde aan de Voedselbank Dat is Groningen
Sluit
Menu
Hulde aan de Voedselbank

Algemeen nieuws

Hulde aan de Voedselbank

Deze week verhuist de Voedselbank naar zijn nieuwe adres in Groningen aan de Ulgersmaweg. Een hele bevalling voor de bank waar zo’n 600 huishoudens afhankelijk van zijn. Ze zijn dan ook tussen 4 en 9 september gesloten. Maar, op 8 september organiseert de Voedselbank wel een open dag. De vrijwilligers zijn dan aanwezig om alle vragen te beantwoorden en rondleidingen te geven (zie ook onze agenda). Maar behalve een groter, nieuwer en mooier pand, verdienen de Voedselbankiers – allemaal vrijwilligers – wel een ode. Want wat ooit begon in Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijk netwerk van allemaal mensen die de armen in de samenleving willen helpen.

Ulfert Molenhuis, bestuursvoorzitter van Voedselbank Groningen, zegt zelf te hopen dat de Voedselbank binnen nu en tien jaar dicht kan. Het plan is om rijke en arme gezinnen aan elkaar te koppelen, zodat tussenkomst van een instelling als de Voedselbank niet meer nodig is. Het is tijd dat de maatschappij zichzelf helpt en mensen onderling de noodzaak voelen elkaar te helpen. Er is namelijk genoeg voedsel op de markt. Maar wat over is, wordt nu nog te vaak weggegooid. Eeuwig zonde. Daarom een ode aan de Voedselbank, die het mogelijk maakt dat gezinnen die financieel in zwaar weer zitten, toch gewoon ontbijt kunnen verzorgen voor hun schoolgaande kinderen. Een aantal kinderen heeft laatst zelfs een nieuwe fiets en wat schoolspullen gekregen, omdat ouders niet in staat zijn dit zelf aan te schaffen.

Naast de arme gezinnen, voorziet de Voedselbank ook werkplezier voor zo’n 100 vrijwilligers. Die doen het dankbare werk graag, want ze zien dat ze er mensen gelukkig mee maken. De jaarlijkse Decemberactie (tot 2013 georganiseerd door RTV Noord, maar wegens bezuinigingen gestopt) is vorig jaar nieuw leven ingeblazen door alle vrijwilligers. Bedrijven en consumenten zorgen samen dat de Voedselbank in de wintermaanden ook vooruit kan. Het duurt nog even tot de editie van 2017, maar een kleine donatie (één voedselpakket kost slechts €5) doen kan altijd.

Het zou fantastisch zijn als Groningen laat zien dat de Voedselbank niet meer nodig is. Tot die tijd… Hulde aan de Voedselbank!