| Hospihousing Dat is Groningen
Sluit
Menu
Hospihousing

Algemeen nieuws

Hospihousing

Volgende maand start een campagne met als doel hosts en gastgezinnen te vinden voor de verhuur van een kamer in huis. Want het tekort aan kamers voor studenten is enorm. Hospi Housing biedt een oplossing door (internationale studenten te koppelen aan Groningers die een kamer over hebben. Uit ervaring blijkt dat deze manier van wonen een positief effect heeft op het welzijn van zowel de host als student.

Hospi Housing maakt persoonlijk kennis met alle hosts en gastgezinnen en helpt hen bij het tijdelijk in huis nemen van een student. Als host kun je gemiddeld €400,- per maand verdienen en help je een student aan een veilige plek en een goede start in Groningen. Bij de matching wordt goed gekeken naar de wensen van de host en student. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten betalen een eenmalige fee.

Hospi Housing is al actief in Utrecht, Leiden en Maastricht en heeft een netwerk van meer dan 200 hosts en gastgezinnen en +5000 studenten. Met Groningen zet het de volgende stap in haar missie om een significante bijdrage te leveren in de strijd tegen de woningnood. De opdracht voor Groningen is een netwerk van gastgezinnen, hosts en studenten op te bouwen en vervolgens matches tot stand te brengen tussen vraag en aanbod. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, de Groninger Studentenbond, Shelter Our Students en Erasmus Student Network Groningen.

Daan Donkers van Hospi Housing: “Groningen is een echte studentenstad en niet voor niks de parel van het Noorden. Wij zijn trots dat we met ons concept oude en nieuwe Groningers dichter bij elkaar kunnen brengen en een oplossing bieden voor de woningnood.”

Het gaat om een proef in Groningen voor studiejaren 2022-2023 en 2023-2024. Dit betekent dat het de komende twee studiejaren in Groningen tijdelijk is toegestaan om zonder vergunning een onzelfstandige kamer in huis te verhuren. Per studiejaar mag via Hospi Housing één kamer worden verhuurd voor een maximale periode van 6 maanden.

Host worden vergroot je wereld, zorgt voor gezelligheid en levert je een leuk zakcentje op. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten betalen een eenmalige fee. Heb jij een kamer over in je huis, die je tijdelijk wilt verhuren aan een student? Kijk op www.hospihousing.com of stuur een mail.

Deze campagne komt niet te laat want wanneer je het verhaal van de Italiaanse student Lorenzo Zambelli in de Universiteitskrant (22 juni) leest kan je begrijpen hoe nodig dit is. Hij en vele andere internationale studenten hebben het extra moeilijk om aan een kamer te komen omdat veel studentenhuizen liever geen international erbij willen hebben. Reden? Nederlandse studenten vinden het lastig om dan altijd Engels te moeten spreken. Lorenzo vertelt in de U-krant dat hij wel een keer uitgenodigd was in een studentenhuis maar: ” Ze toonden geen enkele interesse in me. Het was vanaf het begin duidelijk dat ze geen internationals wilden. Toen ik naar huis ging, was ik nog meer ontmoedigd en ik voelde me nog minder welkom.”  Overigens zijn er uitzonderingen: studentenhuizen waar het regel is dat er internationals tussen de Nederlanders wonen.

Samen met het Erasmus Student Network (ESN) en met steun van de gemeente werkt de Groninger Studentenbond nu aan een nieuwe campagne om iets aan deze situatie te doen: Internationals Welcome. ‘We hebben filmpjes gemaakt waarin we op bezoek gaan bij studentenhuizen waar Nederlandse en internationale studenten samen wonen, om te laten zien hoe leuk en gezellig dat is’, zegt ESN-voorzitter Hannah Jelkmann.

De filmpjes worden deze zomer gepubliceerd. ‘De situatie zal niet van de ene op de andere dag veranderen. Het is een langetermijndoel. Maar we willen allemaal dat er meer gemengde huizen komen en we willen bewustwording creëren.’