| Hoe was Javano zijn jaar als 1e kinderburgemeester van Groningen? Dat is Groningen
Sluit
Menu
Hoe was Javano zijn jaar als 1e kinderburgemeester van Groningen?

Algemeen nieuws

Hoe was Javano zijn jaar als 1e kinderburgemeester van Groningen?

‘Ik kom in de krant!’

Javano werd precies een jaar geleden benoemd tot eerste kinderburgemeester van Groningen. Hoe was dat? Wat heeft hij allemaal gedaan en wat was het aller- allerleukste?

Javano hoeft niet lang na te denken over zijn antwoord op de vraag wat hij het allerleukst vond. Hij mocht naar Zlín, Tsjechië, waar een groot kinderfilmfestival plaatsvond. In eerste instantie zou hij daar drie dagen zijn, maar dat was een vergissing: de burgemeester was slechts drie dagen uitgenodigd, Javano alle tien! Zijn ouders hebben bergen verzet – ook zij wisten dat dit een buitenkans was – en uiteindelijk konden ook zij mee naar Zlín om hun zoon bij te staan. Films kijken, gala’s, niet slapen: het was zo ongeveer de droom van elke tiener.

Een ander hoogtepunt was Koningsdag. In de loop van het jaar heeft Javano de koning en koningin meerdere keren mogen ontmoeten, maar Koningsdag in eigen stad met alle landelijke pers was toch wel heel bijzonder. Ook prinses Beatrix scheen erg aardig te zijn in het echt.

Dat je veel belangrijke mensen ontmoet als kinderburgemeester, moge duidelijk zijn. Zo werd Javano tijdens de 4 Mijl ontvangen in een VIP-tent, kon hij even kletsen met andere burgemeesters en mocht hij prijzen uitreiken. Dit laatste natuurlijk met de mooie ambtsketting, die normale burgemeesters ook altijd dragen. Dat ze deze een keer vergeten waren, wordt hen direct vergeven. Want alhoewel ze de ketting thuis mochten houden, koos zijn moeder toch voor de veilige optie. Het is een enorme verantwoordelijkheid, en niet iets waar je direct aan denkt als je een jaar lang kinderburgemeester bent.

Is het de ideale bijbaan voor een tiener? Kinderburgemeester zijn? Soms niet, want het was af en toe best druk. En dan doet Javano ook nog aan sport en mag zijn school er natuurlijk ook niet onder lijden. ‘Maar hij heeft alles steeds met heel veel energie gedaan en was altijd blij,’ zegt een trotse moeder.

Tja, en na zo veel optredens in het openbaar en op tv word je natuurlijk ook wel eens herkend. ‘Ja!’ zegt Javano lachend, ‘we zaten in de McDonald’s en toen hoorde ik kinderen achter mij fluisteren dat ik de kinderburgemeester was.’ Ook vertelt hij dat dat best een beetje gek was.

Ook op school stond hij regelmatig in het middelpunt van de belangstelling. De dag nadat bekend was gemaakt dat hij de winnaar was, stond het hele schoolplein vol met camera’s van OogTV en TV Noord. Dat overviel hem wel een beetje. Ook alle juffen en meesters wilden hem feliciteren. Helemaal overdonderd maar trots kwam Javano die dag thuis. ‘Ik kom in de krant!’ Vanaf toen heeft hij vele media-optredens gedaan. Het was een druk, maar ontzettend gaaf jaar. Wat een ervaring.

En wat gaat Javano doen nadat hij het stokje heeft overgedragen aan de nieuwe kinderburgemeester? ‘Eerst maar eens op school concentreren’, zegt zijn moeder lachend. En wil hij later echt burgemeester worden? ‘Ik wil een eigen bedrijf beginnen. Waarin weet ik nog niet.’

Een dag vóór de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester kreeg hij in de klas een brief of hij ook tips had. De brief had hem via via bereikt. Helaas was het toen al te laat om op tijd iets terug te sturen. Maar tips heeft hij zeker voor de inmiddels verkozen Jouayria: ‘Blijf rustig, heb plezier, blijf jezelf en wees vooral niet bang voor zenuwen of om fouten te maken. Alles is goed!’

De officiële beëdiging van de tweede kinderburgemeester Jouayria en loco-kinderburgemeester Amy is op 26 september.