| ‘Hier zijn we koningen’ Dat is Groningen
Sluit
Menu
‘Hier zijn we koningen’

Algemeen nieuws

‘Hier zijn we koningen’

De voorstelling Hier zijn we koningen: verzwegen geschiedenis van het zuidelijk Toneel is 18 maart te zien in de Groningse Stadsschouwburg.  De voorstelling is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Het gaat hier om de verzwegen geschiedenis van Lisette Ma Neza, dichteres. “Het zijn diep persoonlijke en poetische teksten die de basis zijn voor een theatraal en muzikaal eclectische avond. Haar verhaal wordt aangevuld door anderen.” Deze voorstelling wordt gemaakt in samen werking met Black Archives. In de voorstelling waagt Lisette zich aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas. Bagage die ze overal mee zeulde maar nooit in keek. Met erin een keur aan verzwegen familiale anekdotes over vluchten uit Rwanda, de verschrikkingen van genocide maar vooral overheersende stilte. Een universeel verhaal over ontworteling en de reis daaruit.

Lisette Ma Neza geboren in Nederland met wortels in Rwanda won in 2017 als eerste Nederlandstalige, als eerste vrouw en als eerste dichter van kleur het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Het Zuidelijk Toneel maakt deze voorstelling in samenwerking met Black Archives

Bij de voorstelling is een uitgebreid educatief pakket ontwikkeld dan je kan downloaden waar je met de klas vooraf ( of achteraf) mee kan werken. Het pakket bestaat uit verschillende opdrachten, verhalen, artikelen en meer en je werkt toe naar een creatief eindproduct dat je met je klas of groep kan publiceren of voordragen.