| Het recept van Resto VanHarte Dat is Groningen
Sluit
Menu
Het recept van Resto VanHarte

Verhaal

Het recept van Resto VanHarte

Verscholen tussen de nieuw- en oudbouw in de booming Oosterparkwijk vind je buurtrestaurant ‘Resto VanHarte’. Een bijzondere plek waar je op dinsdag en donderdag voor een bescheiden bedrag een heerlijke maaltijd van drie gangen voorgeschoteld krijgt.

Behalve het uitstekende eten is er de verbinding die plaatsvindt tussen buurtbewoners en overige stadjers, vrijwilligers en bezoekers.  ‘Juist een maaltijd biedt een mooie kans voor deze verbinding’, vertelt Restomanager Harry Hummel. ‘De formule van Resto VanHarte, waarvan er inmiddels in heel Nederland zo’n 50 zijn, komt van Fred Beekers,  grondlegger van Artsen zonder Grenzen. Hij zag steeds meer mensen alleen eten en voor de tv of achter de computer snel een magnetronmaaltijd naar binnen werken.   Dat moet anders kunnen dacht hij, want behalve een rustmoment is de maaltijd een uitstekend moment om met anderen in gesprek te gaan en hen te leren kennen.

Dinsdag en donderdag rond een uur of zes wordt het druk in de Paradijsvogelstraat. In het gebouw met de gezellige naam Bie de Buuf  lopen zo’n 35 mensen binnen om na het betalen een plaatsje te zoeken aan de lange gedekte tafels. Een groep studenten schuift aan bij een paar vaste klanten uit de buurt: ‘Tuurlijk kom d’r maor bie’, klinkt het. Vriendinnen: ‘Wij willen per se naast elkaar zitten’, en enkelingen: ‘Is hier nog een plaatsje vrij?’ mengen zich. Achter de counter en in de keuken zijn vaste vrijwilligers druk met het koken en afmaken van het eten. Alles is diezelfde dag gemaakt. Het menu bestaat altijd uit drie bijzondere gangen en tot slot koffie of thee voor de liefhebbers. Voor dat alles betaal je 7 euro (met de Stadjerspas 4 euro), wat natuurlijk spotgoedkoop is voor de uitstekende gerechten van verse producten, die het vrijwilligersteam onder leiding van een professionele kok bereidt.

Om 18.00 uur neemt Restomanager Hummel het woord, heet iedereen welkom en legt kort uit wat de Resto VanHarte-formule inhoudt, waarna horecamanager Annemiek het menu bespreekt.

Voordat het eten op tafel staat is iedereen al met elkaar in gesprek. Men informeert naar elkaars bezigheden, lacht om een bijzondere grap en dan, ja dan komt het voorgerecht en wordt het stil. Zelfs kleine Britt van 2 smult  in de kinderstoel van soep en stokbrood. ‘Bijzonder’, ‘heerlijk’, ‘niet verkeerd’ en ‘ga ik zelf ook eens proberen’, klinkt het overal boven de soep.

Naast maaltijden organiseert Resto VanHarte ook speciale evenementen die aansluiten bij buurtactiviteiten. Zo was er pas een groot Resto-pannenkoekenfeest bij de opening van het sportseizoen.  Maar bij iedere activiteit is het de warmte en gezelligheid die niet van de oven of het fornuis komt, maar van het onderlinge contact dat de sfeer bepaalt en bezoekers goed doet. Door mensen zo met elkaar te verbinden is Resto VanHarte een laagdrempelige ontmoetingsplaats die  sociaal isolement terugdringt en de leefbaarheid van de samenleving vergroot.

 

Als restaurant en ontmoetingsplaats een aanrader:
Resto VanHarte, Paradijsvogelstraat 10
Open dinsdag en donderdag vanaf 18.00 uur,
reserveren tot uiterlijk 12.00 uur op de dag zelf via:
www.restovanharte.nl

Correspondent Het recept van Resto VanHarte