| Het luisterend oor voor prostituees Dat is Groningen
Sluit
Menu
Het luisterend oor voor prostituees

Reportage

Het luisterend oor voor prostituees

Daffy is al 15 jaar maatschappelijk werker in prostitutiezaken. Ze helpt prostituees bij financiële problemen, het vinden van een goede huisarts en verzekering, helpt bij het zoeken naar woonruimte of juridische hulp en vragen over een verblijfsstatus. Ze doet straatrondes op de Nieuwstad, zit donderdags bij de huiskamer van het Leger des Heils en ontvangt de vrouwen op haar eigen kantoor bij WerkPro.

Wat kan ik voor je doen?

“De prostituees kennen elkaar, dus als ik in de straat ben wijzen ze ‘Daffy, die daar is nieuw’. Dan ga ik met de nieuwe in gesprek. Ik vertel niet wat ik doe, ik zeg gewoon ‘ik ben Daffy, wat kan ik voor je doen?’ en dan hebben ze wel een vraag of beginnen met een verhaal. De taal is niet een probleem, Ik spreek Engels, Spaans en Nederlands.”

Doe het met een doel

“Ik zeg altijd tegen de vrouwen ‘het is goed dat je dit voor jezelf doet, wees bewust van waarom je het doet en doe het met een doel. Gebruik het geld dat je verdient niet om kleren te kopen of uit te gaan, dan heeft dit geen nut. Zorg dat je geen spijt krijgt.’ Ik probeer de vrouwen te laten nadenken over waar ze mee bezig zijn, want dit werk kunnen ze niet hun hele leven doen.  ‘Als je stopt’ zeg ik tegen hun ‘en je hebt gespaard, kan je een kleine winkel kopen of een bar. Zorg dat je niet weggaat met lege handen.’ Er is immers een tijd van komen en een tijd van gaan.”

Zorg voor jezelf

“Ik geef veel advies. Het is belangrijk is dat ze zich voor hun eigen veiligheid – en die van de mannen – regelmatig laten controleren bij de GGD. ‘Doe zo veilig mogelijk’, zeg ik tegen ze, ‘denk aan je gezondheid, een foutje is zo maar gemaakt.”

Aan het werk

“Soms belt een prostituee me op en zegt ‘ik wil volgende week in Groningen aan het werk’ en dan vertel ik dat dat niet zo makkelijk gaat. Ze moeten zich registreren en ik wil even met ze kennismaken, ik wil ze zien. Ik ga met ze mee naar de bank om een rekening te openen, want dat gaat tegenwoordig niet meer zo makkelijk omdat de banken bang zijn voor witwassen. Omdat ze zelfstandige zijn moeten ze naar de Kamer van Koophandel en dan ga ik ook met ze mee. Ze hebben daar een Digid voor nodig en veel vrouwen hebben die niet. Ik geef hun ook het nummer van een kamerverhuurder.”

Luisterend oor

“Ik ben wereldwijs geworden door deze vrouwen, het is een leerproces. Soms vertellen de vrouwen mij verhalen en die kunnen zwaar zijn. Ik houd mijn mening voor me en respecteer de privacy van de prostituees. Ik ben vooral een luisterend oor. Ze hebben het hart wel op de goede plek. Je moet goed begrijpen dat deze vrouwen op hun manier aan het overleven zijn. Iedereen heeft z’n mankementen en ik laat hun in hun waarde. Maar het is wel werk dat je met twee benen op de aarde zet.”

Koptelefoon

“De prostituees kunnen het niet over hun werk hebben, want vriendschap tussen de prostituees blijft oppervlakkig. Ze zijn immers elkaars concurrenten. Ik kan ook niet over mijn werk praten, ik hoor veel verhalen van de vrouwen maar praat daar niet over. Als ik thuis ben zet ik mijn koptelefoon op met een luisterboek en dan ben ik weer in mijn eigen wereld.”

Beeld: het beeld van een vrouw op de  Vishoek, waar de raamprostitutie is verdwenen in 2016.  De kunstenares verwijst met dit beeld naar de prostituees die hier vroeger hun werk deden.
©Verveer