| Het Groningse Slavernijverleden Dat is Groningen
Sluit
Menu
Het Groningse Slavernijverleden

Algemeen nieuws

Het Groningse Slavernijverleden

In Groningen is ervoor gekozen om de herdenking los te koppelen van de viering.

De herdenking wordt georganiseerd door Stichting Noaberschap/ Comite 30 juni / 1 juli. Zij richten een herdenking in op de Ossenmarkt. De Stichting heeft hiervoor 50.000 euro subsidie van NiNSee ( Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis)

De afschaffing vieren we op 1 juli  met een variëteit aan activiteiten in de vorm van theater, poëzie, muziek, exposities, lezingen, activiteiten voor kinderen, sport en het verbinden van culturen met traditionele gerechten en kledingdracht. De gemeente heeft voor het programma en de organisatie €50.000 subsidie beschikbaar gesteld.

Vele organisaties zijn betrokken bij de viering : Dia di Tula, Discriminatie Meldpunt Groningen, Kwaku Soccer Evenement Groningen, Groninger Museum, A-kerk Groningen, Museum aan de A, SPOT en Theater De Steeg.

In de Oosterpoort, onder de de noemer Na Mi Tori is een programma samengesteld door Cissy Gressmaan, met live muziek, speeches door Black ladies van Groningen en Roosje Yard, spoken word en tot slot een dansdemonstratie en -workshop door Afraw Nation. Het programma is gratis en start 18.45

Overdag is er in de Oosterpoort een familieprogramma ‘De nacht die de dag verslaat’ met poezie, verhalen en liedjes, muzikaal begeleidt door Glenn Gressmann en verzorgd door Charles Goudsmit/Pittig Gekruid. Het programma is gratis, start om 14.30

In de Akerk is een Music & Food Market. Hij gaat open om 12.00 en tussen 14 en 17.00 is er een optreden van de kaseko ban Sometimes uit Amsterdam.
‘savonds ( alleen voor 18+) is er muziek met om 22.00  een optreden van Nyassa Alberta, bekend van Tina Turner

Het slavernijmonument 

Mogelijk komen er twee monumenten, want slachtoffers van de West Indische Compagnie willen graag een eigen trans-Atlantisch monument. Kunstpunt die de opdracht kreeg voor het vervaardigen van het monument zal een kunstcommissie samenstellen bestaande uit nazaten, belanghebbenden, omwoners en stakeholders, gezamenlijk zullen zij de opdracht voor de kunstenaar formuleren. Wanneer dit monument af zal zijn is niet bekend. Belanghebbenden hebben aangegeven dat zij zorgvuldigheid belangrijker vinden dan snelheid.  Peggy Wijntuin projectleider van de slavernijmonumenten in Den Haag en Rotterdam is ook bij dit proces betrokken.

Onderzoek en excuses

De RUG onderzoekt samen met het Groninger Museum de betrokkenheid van het Groninger stadsbestuur bij de slavernijhandel. Deze maand komen de eerste bevinden naar buiten, het rapport verschijnt in het najaar. De uitkomsten van het onderzoek zullen een rol spelen bij de inhoud van het excuus vanwege de rol die het stadsbestuur speelde bij de handel in mensen.