| Het Erfgoed van de koloniën in kinderboeken Dat is Groningen
Sluit
Menu
Het Erfgoed van de koloniën in kinderboeken

Algemeen nieuws

Het Erfgoed van de koloniën in kinderboeken

Welke kinderboeken bevatten zinnen of thema’s die vanuit hedendaagse visie wellicht racistisch, discriminerend of aanstootgevend zijn? Hoe kijken we daar nu tegenaan en hoe zag men dat destijds? Dit is de focus die het KinderBoekenHuis in Winsum kiest voor een tentoonstelling met bijpassende lezingen, workshops, voorleesmomenten en educatieve activiteiten. De tentoonstelling is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Het KinderBoekenHuis in Winsum organiseert komende zaterdagen tot eind juli ook  boekbesprekingen en het gaat dan om boeken die verwijzen naar het Nederlandse Koloniale verleden. Denk aan het deeltje ‘De wereld in’  van Ot en Sien met illustraties van Cornelis Jetses, of ‘ Blond en Bruin’ ook geïllustreerd door Jetses,  Pipi in Taka Tukaland,  of de Sjors en Sjimmie strips , een zaterdagochtend gaat over  Jan Schenkman, de man die Zwarte Piet introduceerde in 1850, maar ook over de rel in 1963 omdat het hoofd van een lagere school zwarte piet niet wilde toelaten omdat hij het rassendiscriminatie vond. Meer info over het zaterdagochtend programma dat tot eind juli doorloopt vind je hier 

De tentoonstelling is te zien tot 11 september, iedereen kan de zaterdagochtenden aanschuiven en meepraten

Het KinderBoekenHuis in Winsum heeft kinderboeken in zijn bezit die je allang niet meer vindt in bibliotheken. De verzameling gaat terug tot 1770, dat maakt deze plek bij uitstek geschikt om deze tentoonstelling te organiseren.