| Het Aletta jaar Dat is Groningen
Sluit
Menu
Het Aletta jaar

Algemeen nieuws

Het Aletta jaar

De RUG laat de datum van 20 april niet zo maar voorbij gaan. 20 April 1871  is de dag  waarop Aletta Jacobs zich inschreef bij de medische faculteit van de Universiteit hier in Groningen. Precies 150 jaar geleden dus. Via een brief aan haar vader gaf Minister President Thorbecke haar persoonlijk toestemming.  150 Jaar later eert de RUG Aletta jacobs met een Aletta jaar. De RUG vraagt hiermee blijvend aandacht voor de rol van diversiteit binnen de wetenschap.
Voor de jonge dames die haar ooit op haar pad zullen volgen is er een kleurplaat van een Aletta Powervrouw en voor de wat grotere dames  zijn er verschillende activiteiten:

  • Een speciale podcast (in twee delen) over vrouwen in de wetenschap, hier wordt onder andere gesproken met Marian Joëls schrijfster van het boek ‘Baanbreeksters’ waarin ze twaalf eerste vrouwen interviewde over hun weg naar de top. “Toen ik in 2019 begon met promoveren was er niet een vrouw in mijn groep”, zegt een van hen.
  • 3 mei is er een stadswandeling gepland waarbij je de geschiedenis van de eerste vrouwen aan de Rijksuniversiteit leert kennen. Deze geschiedenis is over de stad verspreid.
  • 1 juni de bekendmaking van de kunstenaar die de Muurschildering van Aletta Jacobs gaat verzorgen.
  • Inmiddels zijn aan de universiteit ook al vijftien Aletta Jacobs leerstoelen voor vrouwen ingevuld, verdeeld over elf faculteiten. Rector Magnificus Cisca Wijmenga, de eerste vrouwelijke rector in 450 jaar, was daar bijzonder blij mee. Want er is nog wel wat te winnen op het gebied van gelijkwaardigheid bij de RUG. Van de studenten is meer dan de helft vrouw,(52%) terwijl het aandeel van vrouwelijke hoogleraren slechts 23% is.

Mee info over het Aletta jaar vind je hier. 

beeld: foto van de kleurplaat getekend door Anne Stalinski 2021