| Happy international pronouns day! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Happy international pronouns day!

Algemeen nieuws

Happy international pronouns day!

Gisteren stond internationaal  in het teken van persoonlijke voornaamwoorden. Iedereen wil graag aangesproken met het voornaamwoord dat hij/ zij/ hen/die/ passend vindt. Voor transgender personen en degenen fluid zijn in hun gender is het belangrijk met het bij hun passende voornaamwoord aangesproken te worden. Ganymedes, een studentenvereniging  voor alle LHBTQ+ studenten in Groningen heeft drie leden  geïnterviewd over welk voornaamwoord die/hij /hen/zij  het liefste gebruikt ziet:

Gilles (hij/hem)

“Voor mij zaten er meerdere maanden tussen weten dat zij/haar niet klopte voor mij en weten dat hij/hem wel klopte voor mij. (..) Pronouns zijn erg belangrijk voor me, hoewel ik liever had gehad dat het me niet zo veel uitmaakte. Als een vreemdeling me hij noemt kan ik daar de hele dag blij over zijn.”

Sam ( zij/haar, die/hen)

“Uiteindelijk is hij/hem af en toe wel grappig, zij/haar oke en die/hen waarschijnlijk het fijnst voor mij. (….) Ik zie mezelf meer als een genderqueer vrouw, al zou ik graag willen dat we met z’n allen minder naar gender zouden kijken. We zijn allemaal een mix van menselijke eigenschappen en dat doet er, naar mijn mening, meer toe.”

Anoniem (zij/haar, hij/hem)

” Mensen mogen bij mij kiezen wat ze het makkelijkst vinden, en de meeste gaan voor zij/haar omdat ik verder een vrouwelijke stijl heb. Ik heb daar absoluut geen problemen mee, maar ik waardeer m’n close friends die er een punt van maken om af en toe ‘hij’ te gebruiken wel heel erg.”