Reportage
Groningse Vrouwen
50 deelnemers
“Het greep natuurlijk allemaal heel mooi in elkaar dat oktober, de Maand van de Geschiedenis, ‘Zij/Hij’ als thema heeft en dat 2019 het jaar is dat we 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren! Ik vond het heel leuk dat ik hier namens De Verhalen van Groningen projectleider van mocht zijn. Het thema ligt me heel nauw aan het hart en ik vind het ontzettend leuk te merken dat zoveel verschillende organisaties, ongeveer 50, zich spontaan aanmelden en mee wilden doen. Allemaal vanuit hun eigen achtergrond, expertise en aandacht. Van lezingen, tot theater, cabaret, muziek, wandelingen, noem maar op. De Groninger Archieven zijn de drijvende kracht achter de Dag van de Groninger Geschiedenis. Mijn taak is het om het themajaar 100 jaar vrouwenkiesrecht te coördineren en de partijen met elkaar te verbinden.”
De dochters van boeren
“100 jaar vrouwen kiesrecht krijgt in het hele land veel aandacht maar zoveel aandacht als het hier in Groningen krijgt het nergens! Ik vind dat heel mooi en passend omdat juist Groningse vrouwen in het verleden veel hebben gestreden voor Vrouwenkiesrecht.
Over de strijd voor vrouwenkiesrecht zullen de meeste mensen wel denken ‘0oh, dat zal wel in het Westen gebeurd zijn’ maar dat is niet zo. Eind 19e eeuw was Groningen een rijke provincie en boeren die niet meer zelf op het land hoefden te werken gingen naar leesclubs en stuurden hun dochters naar de HBS. Overal in de dorpen in de provincie waren verenigingen voor vrouwenkiesrecht. Groningen was al heel snel heel vooruitstrevend en ook op landelijk niveau lieten ze van zich horen. Zo gingen een aantal vrouwen met opzet in het Westen in klederdracht demonstreren om te laten zien dat de eis van kiesrecht voor vrouwen ook leefde in de kleine dorpjes.”
Den Haag
“Het waren ook een aantal Groningse vrouwen die in 1898 in Den Haag een nationale tentoonstelling organiseerden over Vrouwenarbeid. Er kwamen enorme aantallen op die tentoonstelling af. Waarschijnlijk waren ze geïnspireerd door een belangrijke werkende vrouw, namelijk koningin Wilhelmina die dat zelfde jaar de troon had bestegen.”
Dikke Trui
“Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op 12 oktober georganiseerd door de Groninger Archieven springt één onderdeel er voor mij wel uit. Dat is het Vrouwencafé Dikke Trui dat op die dag opgebouwd wordt in het gebouw van de Groninger Archieven. Dikke Trui was tijdens de tweede feministische golf in de jaren ’70 een bekend vrouwen café in de Oude Ebbingestraat.
De vrouwen die destijds achter de tap stonden staan er nu weer. Dus je kan met ze in gesprek en een lekker biertje drinken. In die sfeer ga ik ze interviewen. Daar tussendoor wordt het theaterstuk ‘Dikke Trui’ op gevoerd.”
De derde feministische golf
“We zitten nu in de derde feministische golf en in Groningen leeft dat vooral bij de jongste generatie heel erg. Het is een echte grassroots beweging. Het verschil met vorige generaties is dat het niet alleen om vrouwenrechten gaat. Denk aan wat er op dit moment speelt als glazen plafonds, gelijke betaling, #metoo maar ook om inclusiviteit en diversiteit. Onderdrukking van vrouwen is eigenlijk hetzelfde als onderdrukking vanwege ras, geloof, gender of noem maar op. De vrouwenbeweging is inmiddels inclusief geworden.”
Bewustzijn
“Het zou mooi zijn wanneer aan het eind van het jaar elke Groninger ervan gehoord heeft dat vrouwenkiesrecht 100 jaar geleden is ingevoerd. Ik hoop ook dat we meer bewustzijn hebben gecreëerd en dat al de lezingen, theaterstukken en bijeenkomsten vrouwen gemotiveerd hebben om aan het werk te gaan. Je moet blijven pushen want op het moment dat je het loslaat gaat het achteruit.”
foto: Stella Dekker