| Groningen viert de liefde! Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen viert de liefde!

Reportage

Groningen viert de liefde!

Iglo

Aan de basis van de relatie van Bouba en Anna liggen een stevige, jarenlange vriendschap, flink wat gemene delers en vooral: goede communicatie. “Een gezonde relatie is communicatie”, zegt Bouba stellig.

Ongeveer 20 jaar geleden leerden ze elkaar al kennen in Groningen, toch bleef het die eerste jaren bij vriendschap. Beiden hadden ze andere relaties, maar dat zat de vriendschap niet in de weg. Ruim vijf jaar geleden was de horizon vrij voor het verkennen van de liefde. Bouba vertelt over de eerste kus. “Heb je wel eens een iglo gezien?” vroeg Anna me. “Het was winter, en tegenover café De Minnaar in de Kleine Rozenstraat stond daadwerkelijk een iglo. Ik was natuurlijk hartstikke nieuwsgierig, en kroop met haar de iglo in. Eenmaal binnen keken we elkaar aan, kusten we elkaar warm in de ijzige kou, en zoals je ziet zijn we bij elkaar gebleven.”

Er was niet echt een specifiek moment van verliefd worden. Er waren speciale momenten waar uit bleek dat het zo was. “We mochten elkaar. Plus, zo’n kus komt natuurlijk niet uit de lucht vallen”, glimlacht Anna. “We communiceren goed, en we zijn maatjes. We begrijpen elkaar. En soms, als we elkaar even niet lijken te begrijpen, dan kunnen we elkaar dingen goed uitleggen.” Bouba geeft toe: “Wanneer ik langere tijd in Senegal ben, kan ik me echt eenzaam voelen, dan mis ik de communicatie met Anna. Dat warme, fijne gevoel.”

De beide families van het stel waren blij met hun relatie, maar vanuit de vriendenkring van Anna waren er eerst wel wat twijfels. Bouba vertelt: “Tja, vooroordelen. Zou het wel matchen? Niet eens zozeer vanwege mijn Senegalese achtergrond of omdat ik Moslim ben, maar meer vanwege mijn karakter.” Ze lachen er hartelijk om. “Mijn moeder heeft Bouba altijd omarmd, zegt Anna.” “En mijn familie vraagt altijd eerst naar hoe het met Anna is, in plaats van naar mij”, vult Bouba aan.

Wat Bouba en Anna onder andere bindt, is dat ze het allebei fijn vinden om zich te omringen met mensen. Regelmatig geven ze samen een huisfeestje voor familie, vrienden en kennissen, met Afrikaans eten, muziek en ontmoeting op het menu. Memorabele, gezellige avonden. Ook benadrukken ze het belang van elkaar aandacht geven, en tijd nemen voor elkaar. “Als ik met jou naar Senegal ga, ben jij er altijd voor mij. Je zorgt er steeds voor dat ik iets nieuws van het land te zien krijg. Dat vind ik bijzonder, dat iemand dat voor me doet, mij laat genieten”, zegt Anna tegen haar man.

Het koppel wil Groningers op het hart drukken om te blijven investeren in communicatie en openheid. “Dan volgt de liefde vanzelf. Zoek de openheid van het cultuurverschil. Maak een gezamenlijke compilatie van het beste van je eigen achtergrond en ervaringen. Samen bouw je je eigen cultuur op.”

 

over de schrijver Iris Engelsman

over de fotograaf  Inge Nicolaij