| Groningen experimenteert met ‘Bijstand op Maat’ Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen experimenteert met ‘Bijstand op Maat’

Algemeen nieuws

Groningen experimenteert met ‘Bijstand op Maat’

Met ‘Bijstand op Maat’ onderzoeken de gemeenten Groningen en Ten Boer samen met de Rijksuniversiteit Groningen wat het effect is van eigen regie en keuzevrijheid voor bijstandsgerechtigden. Het experiment duurt twee jaar. Er waren zo’n 700 proefpersonen nodig en met de 850 die zich hebben aangemeld, is dat ruimschoots gehaald.

De deelnemers zijn ingedeeld in vier groepen. Eén groep heeft geen sollicitatieplicht, één groep mag extra bijverdienen en één groep krijgt extra begeleiding. De vierde groep mag zelf een van de drie mogelijkheden kiezen.

Negenduizend bijstandsgerechtigden uitgenodigd

De gemeente Groningen nodigde in september en oktober circa negenduizend bijstandsgerechtigden uit voor deelname. Verder vonden op diverse locaties in Groningen en Ten Boer twintig voorlichtingsbijeenkomsten plaats. Belangstellenden konden zich tot vrijdag 27 oktober aanmelden.

Bevestiging deelname

Met dit grote aantal deelnemers wordt voldaan aan de minimale voorwaarden van zowel het rijk als de gemeente om te kunnen starten met het project.

Met het verzenden van een brief aan de 850 aanmelders waarin hun deelname wordt bevestigd, gaat het project deze week van start. De eerste gesprekken met de deelnemers die extra begeleiding krijgen zijn deze maand.

Als dit experiment mooie resultaten oplevert, betekent dit dat het aantal mensen dat in de bijstand zit de