| Groningen doet iets goed Dat is Groningen
Sluit
Menu
Groningen doet iets goed

Algemeen nieuws

Groningen doet iets goed

In de zomer van 2017 is Dat is Groningen gestart. Een platform dat laat zien hoe we in Groningen met elkaar omgaan en hoe het kan dat Groningen voor velen een geliefde plek is. Waar zit ‘m dat in?
Mensen zijn gelukkig hier, wees onderzoek uit. Dat is Groningen ging op zoek naar antwoorden op vragen als: waarom staat Groningen bekend als tolerante, diverse en solidaire stad? Het zijn abstracte begrippen die je niet in een paar woorden kunt vatten. Daarom hebben we ervoor gekozen ook veel beeld te gebruiken. Beelden kunnen momenten vangen, de momenten die elke Groninger herkent en zal bestempelen als: ja, dát is Groningen. De drukte bij de vijver tijdens Noorderzon, waar het er heel gemoedelijk aan toe gaat; de binnenstad waar het wemelt van fietsers en voetgangers, maar toch iedereen zijn weg vindt; de zeer diverse wijken, waar iedereen zijn plekje vindt en iedereen elkaar laat; de studenten en de stadjers die harmonieus samenleven, wat niet betekent dat er nooit ruimte is om even je grens aan te geven; het karakter van de stad, die ambitieus is in al zijn nuchterheid.

Zonder al te romantisch te worden: Groningen doet iets goed en Dat is Groningen wil laten zien welke dingen dat zijn. We zijn nu ruim anderhalf jaar verder en de ontwikkeling van een platform als Dat is Groningen gaat soms langzaam, soms snel. Maar zoals de stad groeit, zo groeit ook het platform en om alles uit het platform te halen, willen we nog dieper in de samenleving wortelen om het échte Groningen te vangen.
De opstart van het platform is een initiatief geweest van de gemeente Groningen en Buro Bries. En om het platform verder te laten groeien en nog meer te verbinden met de hele diversiteit aan stadjers heeft Link050 het stokje overgedragen gekregen. Link050 is een stichting met enorm veel en diverse connecties in de stad. Daardoor kunnen nog meer correspondenten en partners betrokken raken, want Dat is Groningen wil ook symbool staan voor diversiteit – niet alleen qua bevolking, maar ook qua arbeidsmarkt. Daar zijn genoeg voorbeelden te vinden van de kracht van diversiteit en tolerantie, bovendien vormt het de dagelijkse realiteit.

Terugblikkend kunnen we zeggen dat correspondenten uit allerlei hoeken van de stad hebben geschreven over wat zij meemaken of typisch Groningen vinden. Er zijn contentpartners aangetrokken voor relevant nieuws en projecten.  We zijn inmiddels bij aflevering 36 van de serie #ikbeneengroninger, een heel mooi project waarbij we samen met Spraakmakend en City Central álle nationaliteiten in Groningen willen filmen, fotograferen, interviewen en etaleren. Met deze serie stonden we ook op Let’s Gro, en het uiteindelijke doel is een expositie waarin zo’n 180 (het precieze aantal nationaliteiten wordt as we speak onderzocht, zodat we er geen een missen) portretten worden tentoongesteld. Zo veel diversiteit in een stadje met krap boven de 200.000 inwoners: het is best bijzonder.
De toekomst vraagt om nieuwe ideeën en een frisse wind, daarom gaat Link050 met een team aan de slag om nog meer mensen van diverse pluimage een stem te geven op het platform, zodat die tolerantie, saamhorigheid en solidariteit in Groningen zichtbaarder wordt.
Oneindig veel leesplezier gewenst!