| Groningen als een gastvrije stad Dat is Groningen
Sluit
Menu

Algemeen nieuws

Groningen als een gastvrije stad

Gastvrijheid is ‘gulheid in het onthalen of herbergen van gasten’ (Van Dale)

“Als jij wilt dat het belangrijk is, maak het dan belangrijk” Vrij vertaald naar Xandra Groenewold. Of, nadat ik het aan haar voorlegde hoorde dat deze oneliner – welke niet zou misstaan op een klassiek blauw tegeltje- zijn oorsprong vindt in het brein van Sander Renkema. Bedankt Sander! Het origineel luidt dan ook:” Als je iets wilt veranderen moet je het belangrijk maken!”

En zo geschiedde het dat ik medio november 2015, samen met Ineke de Boer, ben gestart met Gastvrij050. Niet omdat er nog niet zoiets was, wel omdat we echt iets willen veranderen aan het landschap van Groningen & Gastvrijheid en we het belangrijk genoeg vonden, pardon vinden. Vrij snel vonden we een mede stander in Haskia Kramer. Samen organiseren wij zes Gastvrij050 bijeenkomsten per jaar. Samen roepen we op tot het nog gastvrijer maken van Groningen.

Trots en ook een beetje vereerd waren we dan ook toen we hoorden dat Gastvrijheid ook een belangrijke rol kreeg op het toekomstfestival van Let’s Gro. Een prachtinitiatief van de gemeente Groningen waar, tussen al het feestgedruis, toekomstmuziek, lezingen, kritische noten en een roep om transitie, ruimte was gemaakt om Gastvrijheid een podium te geven.

Vragen

Hoe ziet een gastvrije stad eruit? Wat blijft er over van gastvrijheid in deze turbulente tijden van soms ontwrichtende technologische ontwikkelingen? Wat als het minder belangrijk is wat je doet, maar hoe en waarom je het doet? Wat is de kracht van service? Hoe kunnen we gezonder ouder worden?

Zo kon het dat we dat we vorig jaar oktober los konden gaan met een bijeenkomst van Gastvrij050 tijdens Let’s Gro. We kregen Carte Blanche. Onze missie: op zoek gaan naar de juiste sprekers, de juiste boodschap en de juiste setting om de boodschap te laten beklijven. Niets zo erg als doorgaan zoals het we altijd al deden. We hebben het voorrecht gehad om een zestal sprekers uit te nodigen die ons een verscheidenheid aan invalshoeken cadeau deed en ons opriep te participeren in de dialoog.

Niet alles wat we hoorden ging er gemakkelijk in. We hoorden zaken als overbevissing, plastic soep en duurzaam voedsel als ‘purpose’ van Olubunmi Okolosi, de director Food & Beverage van het recent in Groningen geopende Student Hotel. Renske Bos, ondernemer in hart en nieren, nam ons mee in haar unieke verhaal. Sander Allegro hield ons een spiegel voor, daagde ons uit en stelde ons tegelijkertijd gerust. Stefan Hartman schetste het kader in een historisch perpectief en Nick Cramer, van het HANNN, nam ons mee in vitaal ouder worden. The man made blue zone.

En nu?

Nu hoor ik jullie vragen:” Wat kwam eruit?” Waar kunnen we mee aan de slag? Waarin kan Groningen (nog) gastvrijer worden? Onze Top 3!

1. Groningen wordt steeds internationaler. Er leven inmiddels 87 nationaliteiten in Groningen. Laten we kijken naar meer diversiteit in horeca, danwel gerechten. Geen vastomlijnde tijden voor ontbijt, lunch en diner.

2. Groningen mag streven naar een 8,5 in service, wij noemen dat zelf service met een strik erom. Laten we:” Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg.” In de koelkast zetten.

3. Ego’s en logo’s. Laten we nog meer samenwerken. En dan bedoel ik. Samen zaken oppakken. Samen, gezamenlijk. 1+1 = 3 of 5! Wat je wilt.

Klop bij ons aan, stuur een mail of kom langs bij een van onze Gastvrij050 bijeenkomsten. Je bent altijd van harte welkom. Alleen gaat sneller, samen kom je verder. Oh ja, deze mag ook op een tegeltje.

Een hele hartelijke groet van Martine Hamminga namens Gastvrij050

Dit bericht komt oorspronkelijk uit het magazine dat na Let’s Gro 2016 is gemaakt en is ge-repost op de Facebook-pagina van Gastvrij050. Vind je dit interessant? Houd dan de website en social media van Dat is Groningen in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief!