| ‘Get to know Gro’ koppelt nieuwkomers aan studenten Dat is Groningen
Sluit
Menu
‘Get to know Gro’ koppelt nieuwkomers aan studenten

Algemeen nieuws

‘Get to know Gro’ koppelt nieuwkomers aan studenten

‘Het is zo belangrijk dat zij zich thuis gaan voelen in Groningen, het is tenslotte ook hun nieuwe thuis.’ Project ‘Get to know Gro’ koppelt internationale nieuwkomers aan lokale studenten, zodat zij zich eerder welkom voelen, de taal sneller leren en zich sneller thuis voelen in de Groningse cultuur.

Sneller de taal leren

Het project is bedacht door twee vierdejaars Social Work-studenten, Lotte en Nathalie, in samenwerking met hun opdrachtgever WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten). Het idee is dat mensen veel sneller leren in de praktijk. Zo kwamen ze in aanraking met een 50-jarige Syriër, die graag beter Nederlands wilde leren. Ook al had hij Nederlandse les via het Alfa College, het liefst zou hij zo snel mogelijk de taal leren en werk vinden – dat gaat nou eenmaal makkelijker als je de taal spreekt.

Hij is vast niet de enige die hier behoefte aan heeft, dachten de studentes. Daarom zochten ze nog meer nieuwkomers en kon een pilot van het project worden gestart: de studenten en nieuwkomers maken kennis met elkaar en zijn gestart met wekelijkse opdrachten en bezoekjes aan de stad.

Je welkom voelen

Wat hen motiveert in dit project, is de gedachte dat wanneer zij zelf nieuw zouden zijn in een land of stad, het ook heel prettig zouden vinden om bij de hand te worden genomen. Daarnaast is de dankbaarheid van nieuwkomers groot, een niet onbelangrijke stimulans om door te gaan met dit project.

Ze benadrukken dat bij een sociaal project als dit een groot netwerk cruciaal is. WIJS heeft een enorm bestand aan studenten die welwillend zijn buurtgenoten en dus ook nieuwe landgenoten te helpen. De studenten dragen het project na de pilotfase over aan WIJS, die het hopelijk kan doorzetten. Met de toename van nieuwkomers en studenten in Groningen, moet dat toch goedkomen.

Benieuwd of vrijwilliger zijn voor WIJS iets voor jou is? Op Facebook en hun website lees je meer info!