| Genereus groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Genereus groningen

Algemeen nieuws

Genereus groningen

Op deze plek is al eerder geschreven over Genereus Groningen. Het project dat met diverse mensen aan een diverse stad wil werken. Dus niet alleen ambtenaren of beleidsmedewerkers, architecten, maar ook (buurt)bewoners die meedenken over en  meewerken aan hun stad. Hieronder vind je de kern van het project schematisch en simpel weergegeven. Afgelopen herfst gingen de stadmakers 3 weken aan de slag op 11 plekken in de stad, hier deden 35 mensen aan mee. Daarnaast zijn er drie interventies bedacht voor drie plekken: het Stadspark, de Gordel van Smaragd in de Indische buurt en de Vismarkt/ A-kerkhof.

In totaal zijn 70 mensen op diverse momenten betrokken geweest bij dit initiatief.

12 februari  12.00-14.00 uur zullen 8 stadmakers ( gewone) bewoners de resultaten, (met name de drie interventies) presenteren aan gemeente en het stadmakersnetwerk,

19 februari  van 12.00 – 14.00 is er een interactieve presentatie en discussie met oa. Urbanos (een stedebouwkundig buro in Rotterdam), de gemeente Groningen, Maieutis en Studio Marcha! over genereus en/of inclusief stadmaken.

Urbanos is in Rotterdam is al langer bezig met de inclusieve stad waarbij ze hopen ‘dat’, zoals ze schrijven ‘subculturen tegen elkaar aan gaan wrijven’:

“Pas bij een gedeelde interesse kunnen langdurige relaties tot stand komen. Een gedeelde interesse ontstaat sneller als je elkaar tegenkomt en samen voor iets verantwoordelijk bent, bijvoorbeeld op de kinderen let in de buurtspeeltuin, voor het beheer van een tuin, organisatie van een toernooi of de buurtbarbecue. (..)  Vanuit de fase dat onbekenden bekend raken kan interesse in elkaar ontstaan; het is een groeitheorie, waarbij subculturen tegen elkaar wrijven en langzaam hoop je dat mensen onderdeel worden van meerdere subculturen en zodoende meer onderdeel worden van de samenleving en hun weerbaarheid vergroten.

Wil je meedoen met dit lunchfestival dan kan je je hier opgeven.

Genereus Groningen is een project van Maieutic & Studio MARCHA! in samenwerking met de gemeente Groningen, City Central en de MAKERIJ. Mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Afbeeldingen: Studio Marcha!