| ‘Geef een toegift’ Dat is Groningen
Sluit
Menu
‘Geef een toegift’

Algemeen nieuws

‘Geef een toegift’

Er waren dit jaar 150 duizend bezoekers op Noorderzon en er zijn meer dan 45 duizend tickets verkocht. De prijzen van de tickets zijn absoluut niet hoog als je ze vergelijkt met de prijzen voor concerten of theater maar toch zijn er mensen voor wie dit te veel is.
Net als vorig jaar deed Noorderzon mee aan een initiatief geboren uit een brainstorm sessie van zo’n 40 podiumkunsten festivals twee jaar geleden. Daar kwam een initiatief uit rollen om de festivals voor iedereen toegankelijk te maken. Het zou toch jammer zijn als er mensen zijn die op Noorderzon rondlopen en het hartstikke leuk vinden maar alleen geld voor een steekijsje hebben?

Wanneer mensen een kaartje kochten konden ze via de knop ‘Geef een toegift’ voor tien euro nog een kaartje kopen en dit kaartje gaat dan naar iemand die het niet kan betalen.  Dit naar analogie van de ‘uitgestelde koffie’ waarbij je koffie besteld voor jezelf en nog één ( of meer! ) extra voor iemand die na jou komt en niet de middelen heeft.  Het idee van de uitgestelde koffie is in Napels ontstaan en heeft zich naar heel veel steden uitgebreid. Maar je kan dit dus ook met andere producten doen. Dit is het tweede jaar dat het festival de toegift  kaartjes heeft. Vorig jaar kregen 87 mensen zo’n ticket en dit jaar zijn er 200 uitgedeeld. Bovendien kregen deze mensen ook nog twee consumptiebonnen zodat ze behalve dat ene ijsje ook nog van een biertje of wat anders konden genieten. Samen met Stichting Quiet Groningen* zorgde Noorderzon ervoor dat het kaartje goed terecht kwam.

Degenen die voor een tientje een toegift kaartje voor een onbekende kochten deden dat omdat ze het een leuk en sympathiek idee vonden en van de kant van de ontvangers waren komen ook blije berichten. Een vader schrijft: “Door uw bijdrage hebben wij, alleenstaande papa met 2 kids kunnen genieten van een prachtig optreden in de Romeo tent Bruno Beltrâo, als ouder vindt ik het belangrijk om de kinderen kunst en cultuur mee te geven.” Wat deze vader hier schrijft is precies de reden waarom het team van het Noorderzonfestival meedoet aan de ‘Geef een toegift’ actie: “Zo zetten we samen in op inclusiviteit en diversiteit en onderstrepen we de verbindende kracht van kunst en cultuur in onze samenleving”. Aldus het team van Noorderzon.
Landelijk doen 40 podiumfestivals mee aan deze actie om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.

*Stichting Quiet is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen in armoede. Dit doen ze door middel van een fonds, het vertellen van verhalen en het versterken van het zelfvertrouwen van de mensen om wie het gaat. Groningen heeft sinds twee jaar ook een afdeling. Lees hier meer over de stichting.

foto: Pierre Borasci