| Fietsen met nieuwkomers Dat is Groningen
Sluit
Menu
Fietsen met nieuwkomers

Algemeen nieuws

Fietsen met nieuwkomers

(english version)

Groningen is gemaakt voor fietsers maar niet elke buitenlandse student snapt hoe het hier werkt, zodoende komt het zelfs wel eens voor dat een student op de fiets zich ineens op de rondweg bevindt. Ik denk dat we allemaal wel eens een angstig kijkende buitenlandse student op de fiets zijn tegen gekomen. Elk jaar komen er ongeveer 4000 internationale studenten naar Groningen en velen van hen zijn niet gewend te fietsen in een stad. City Central aan het A-Kerhof, de plek waar internationals kennis kunnen maken met het Groningse – en andersom- organiseert sinds 2019 fietstrainingen en fietstochtjes onder leiding van een gids.  De fietstraining maakt de nieuwe bewoners bekend met de verkeersregels, de stad en de Nederlandse fiets. Zoals ze zelf zeggen; “We’ll get you cycling like a Dutchie (or even more safely!) in no time.” Een fietsles kan je hier boeken.
Een jaar geleden zijn ze vanwege corona gestopt met fietsen, maar 30 Mei vindt weer het eerste fietstochtje voor internationals onder leiding van een gids plaats. De fietstocht gaat naar het gebied rond Groningen, ‘want’, zegt City Central, ‘er is ook zoveel moois te zien in het omliggende landschap.’ Het wordt een tocht van 3 tot 5 uur dus dat belooft wat. De tochtjes zijn in eerste instantie bedoeld om nieuwkomers beter bekend te maken met Stad en Ommelanden, maar Stadjers van alle leeftijden en nationaliteiten zijn uitgenodigd om ook mee te gaan.

De fietstochten zijn gepland op elke laatste zondag van de maand (afhankelijk van het weer en coronabeperkingen). Vanaf City C entral  (AKerkhof 2a) starten om 11 uur groepjes van 4 fietsers.  Een ticket kost 2.50 (early bird)  of 5 euro als je het in de week voor het tochtje een ticket koopt.

beeld: ©City Central Groningen / Ger Strikwerda