| Feesten! in de Schoolkerk van Garmerwolde Dat is Groningen
Sluit
Menu
Feesten! in de Schoolkerk van Garmerwolde

Algemeen nieuws

Feesten! in de Schoolkerk van Garmerwolde

De Schoolkerk in Garmerwolde heeft een bijzonder programma samengesteld voor het basisonderwijs. Het doel is de kinderen kennis te laten maken met verschillende religies. Dit doen ze door feesten uit oost en west op een speelse manier te presenteren in de Schoolkerk in Garmerwolde. Inge Basteleur, projectleider educatie van Groninger Kerken laat me zien wat de kinderen in de kerk en de toren van Garmerwolde kunnen leren. Wat vooral opvalt is hoe leuk dit moet zijn voor kinderen.

De losstaande toren bij de 13e-eeuwse kerk in Garmerwolde is een paar jaar geleden – getransformeerd moet je zeggen, want verbouwd is niet het juiste woord. Aan de buitenkant ziet hij er hetzelfde uit, alleen het grote raam in het zadeldak valt op. Als je de toren binnengaat zie je dat er twee smalle, witte, steile wenteltrappen in geplaatst zijn. Langs de ene ga je naar boven en via de andere kom je weer beneden. Het is een beetje een surrealistisch gezicht om twee strakke witte houten trappen te zien in een toren die duidelijk heel oud is.

We lopen naar boven. Educatief is het zeker. Kinderen krijgen een audiotour mee, maar vandaag krijg ik de vragen van Inge. Op elke verdieping mag ik raden naar welk feest wordt verwezen.  Wat ik tegenkom is vaak verrassend, soms sprookjesachtig, soms uitgesproken hip en altijd ingenieus. Je kan op knoppen drukken waarna iets gebeurt en er zijn meer dingen die je kan doen. Meer kan ik hier niet verklappen. Ik raad bijna altijd goed over welk feest het gaat.  Er komen acht feesten aan de orde. Vier christelijke en vier islamitische feesten. Op sommige verdiepingen kom je beide religies tegen en in de programma’s krijgt bijvoorbeeld het Hindoeïsme en Jodendom ook aandacht, want elke religie heeft wel iets met lichtjes.

Voor kinderen moet dit ontzettend leuk zijn ook omdat het interactief is. De trap is om de klokkenstoel heen gebouwd. Zo krijg je ook nog een mooi inkijkje in vroegere bouwtechnieken. Je kan de oude binnenmuren van de toren aanraken en bekijken en ook dat geeft een bijzonder gevoel. Bovenin heb je een prachtig uitzicht over het Hoge Land.

Inge vertelt dat ze met de kinderen eerst een programma in de kerk hebben. Samen met de kinderen bekijken ze de mooie plafondschilderingen en de rest van de kerk. “Het is heel leuk om hier met kinderen te zijn er zit toch altijd een kind bij dat iets ziet wat ik nog nooit gezien heb” vertelt Inge. “In de kerk gaan we in gesprek met de kinderen over religies. We doen dat op een losse manier, we gaan in op dat wat er in de groep leeft. Er is altijd wel een kind dat iets wil vertellen over zijn/haar religie.” Inge vertelt dat de religieuze geletterdheid heel laag is, maar dat de kinderen wel heel open staan. Vaak zijn ze wel gewend aan klasgenootjes die bijvoorbeeld het Suikerfeest of Divali (het hindoeïstisch lichtfeest) vieren. Voor christelijke scholen geldt minder, maar voor deze kinderen zijn de andere religies dan weer een verrassing.

Onder de noemer Schoolkerk organiseert Groninger Kerken educatieve programma’s voor verschillende groepen. Dit schooljaar zijn dat:

Feest! Licht en Donker voor groep 5 en 6 met  Lichtjesfeesten – in november

Feest! in Oost en West groep 7 en 8  Wereldse feesten – hele jaar door

Feest! Voorjaar in Oost en West groep 5, 6 en 7  Voorjaarsfeesten – in maart

Scholen kunnen zich hier aanmelden

Van januari tot april kunnen scholen meedoen aan het Burgerschapsproject ‘Weet wat je zegt’  in Groninger kerken, waarover later meer. Dit is, net als het hier beschreven Feest-project, een onderdeel van het landelijke project ‘Weet wat je viert’

NB. De toren met de Feest-beleving is ieder weekend te bezoeken. Je kan een kaartje kopen bij OSO,  het museumcafé op het kerkterrein.

foto’s gemaakt door: Ronny Benjamins, Peter de Kan en Ismael Lotz