Algemeen nieuws
Excuus voor het slavernijverleden
Dat gemeente Groningen excuses gaat aanbieden voor haar aandeel in de slavenhandel staat vast. Wethouder Manouska Molema wil dit zorgvuldig doen, dus in overleg met etnische groepen in Groningen. Binnenkort komt er een tussenrapportage van de RUG dat onderzoek doet naar het slavernijverleden van Groningen. Dàt stad en provincie als aandeelhouders van de West-Indische Compagnie betrokken waren bij de handel in mensen staat wel vast. Dat werd wel duidelijk uit de tentoonstelling ‘Slavernij. En de Groningers? in het Museum aan de A afgelopen jaar.
Er zal ook een monument komen, de plek is nog niet bekend, het wordt de Ossenmarkt, het Noorderplantsoen of het Zuiderplantsoen. Dit alles – het excuus en de plaatsing van het monument- moet gaan plaatsvinden tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024. Het jaar waarin het Nederlands slavernijverleden herdacht wordt.
Kunstpunt in samenspraak met Stichting Noaberschap is verantwoordelijk voor het slavernijmonument. Eerder hebben ze in het Tschumi paviljoen aandacht besteed aan familieverhalen over het slavernijverleden.