| Excelleren in Syrië èn in Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Excelleren in Syrië èn in Groningen

Algemeen nieuws

Excelleren in Syrië èn in Groningen

Ruim 10.000 mensen konden stemmen op een van de zes genomineerden voor de UAF award. De UAF  zet zich al vanaf 1948 in voor gevluchtte studenten en professionals. Het muzikale echtpaar Karoun Baghdoudarian en Rani Elias kreeg de prijs vanwege hun inzet voor de samenleving en hun studie- en werkprestaties.

De cellist Karoun en trompettist Rani kwamen in 2015 naar Groningen. Het echtpaar speelde al jarenlang in het Syrisch Nationaal orkest en deden hier in Groningen de twee-jarige Master opleiding aan het Prins Claus conservatorium.

Nu speelt Karoun in verschillende orkesten, is zij productieassistent en educatief medewerker bij het ‘Hello Cello Orkest’ en geeft ze les op het conservatorium. Ook richtte zij in Groningen een Kiddy Orchestra op, net als zij in 2009 al deed in Damascus. Rani is trompettist in diverse ensembles, geeft muziekworkshops, dirigeert het New Life Choir (zie foto)  en geeft trompetles aan kinderen in de provincie Groningen. Ook trad hij twee keer op bij het North Sea Jazz Festival. Samen organiseerden Karoun en Rani diverse benefietconcerten voor goede doelen, onder meer voor vluchtelingstudenten.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ” Vluchtelingen hebben een ontzettend lastige startpositie en moeten veel obstakels overwinnen. Zeker als je al een carrière had in het land van herkomst, zoals Karoun en Rani, vergt het een grote inspanning om helemaal opnieuw te beginnen. Als je dan tóch weet te excelleren, dan ben je een échte uitblinker. De jury was onder de indruk van de studie- en werkprestaties van Karoun en Rani, van hun ondernemingszin en het vernieuwende karakter van hun bijdrage aan de kunst- en cultuursector.”