| Erkenning voor gebarentaal Dat is Groningen
Sluit
Menu
Erkenning voor gebarentaal

Algemeen nieuws

Erkenning voor gebarentaal

“Het is van de zotte dat de Nederlandse Gebarentaal niet eerder is erkend” zeggen ze in het dovenclubhuis in Groningen. Het initiatiefwetsvoorstel om Nederlandse Gebaren Taal  (NGT) juridisch te erkennen is in de Tweede Kamer besproken en de verwachting is dat de wet wordt aangenomen.

In het dovenclubhuis van Groningen vertellen ze niet alleen hoe belangrijk deze erkenning is, ook praten ze over  wat er nog meer nodig is om dove mensen daadwerkelijk mee te laten doen in het maatschappelijk leven.

 

Vrijwel honderd jaar – tot 1980- was het doven verboden om in gebarentaal te communiceren. Daarna mochten kinderen geleidelijk aan weer gebaren gebruiken op school. In 1989 verscheen het eerste gebarenwoordenboek in 1990 het eerste proefschrift. Het proefschrift toonde aan dat de Nederlandse Gebarentaal van volwassen doven een echte taal is. Sindsdien is er vooral met veel volharding actie gevoerd om de NGT wettelijk erkend te krijgen. Nederland is een van de allerlaatste landen in Europa die de NGT wettelijk zal erkennen.

film is van OOGtv