| Een lek in de pijplijn van het UMCG Dat is Groningen
Sluit
Menu
Een lek in de pijplijn van het UMCG

Algemeen nieuws

Een lek in de pijplijn van het UMCG

Van alle gepromoveerde medisch specialisten in het UMCG  is 65% vrouw.  Maar: slechts 18% van de afdelingshoofden is vrouw en 26% van de vrouwen stroomt door naar de positie van hoogleraar. De meeste vrouwen blijken in het middenkader te zitten.

Dus wat gebeurt hier onderweg? Er schijnt ergens een lek te zijn. Twee vrouwelijke specialisten interviewden 20 vrouwen die halverwege hun carrière in het UMCG zijn. Ze ondervonden dat sponsorschap door leidinggevenden essentieel is om talentvolle mensen te ondersteunen. Mannen blijken van nature beter te zijn in het opzoeken en benaderen van een strategische mentor. Vrouwen zijn meer bescheiden in het kenbaar maken van hun ambities. Het is niet alleen belangrijk dat je goed bent in je vak, maar ook dat je de juiste mensen kent. Sponsorschap is doorgaans informeel, door dit transparanter te maken krijgt iedereen eenzelfde kans op ondersteuning.

Door het onderzoek hebben al meerdere potentiele sponsors zich spontaan opgegeven.

Onderzoeker Marian Mopurits:  ‘Een diversiteit aan mensen zorgt ervoor dat we betere zorg kunnen verlenen die aansluit bij onze diverse patiëntenpopulatie. Je hebt intro- en extraverte mensen nodig, denkers en doeners, van kleur, wit en alles er tussenin. We willen niet meer dat iedereen bij een chirurg of een directeur als eerste denkt aan een man.’

(beeld: pexels- Karolina Grabowska)