| Een diverse stad Dat is Groningen
Sluit
Menu
Een diverse stad

Algemeen nieuws

Een diverse stad

City Central organiseert (samen met een paar organisaties van de RUG rechten faculteit) op 10 maart een discussie over diversiteit. Nederland is inmiddels een migratie land geworden en de vraag is hoe locale en nationale overheden de dynamische en diverse bevolking het beste bij elkaar kunnen houden en discriminatie voorkomen/bestrijden?

De organisatoren hebben Mark Bovens uitgenodigd, Hoogleraar bestuurskunde en mede-schrijver van het WRR rapport “De Nieuwe Verscheidenheid’  en
Professor Aikaterini Tsampi, assistent professor Internationaal recht, (zij komt oorspronkelijk uit Griekenland)  en
Judith Frens, een internationale student Europees recht

Het Rapport ‘De Nieuwe Verscheidenheid’ laat onder andere zien dat de oude migratie stromen (uit Turkije, Marokko, Suriname en de Antillen) vrijwel zijn opgedroogd, dat de verscheidenheid aan migranten en hun herkomst is toegenomen ( vluchtelingen, kenniswerkers, studenten, expats) en dat er sprake is van wat ze noemen ‘vlottendheid’ dwz. zeer veel mensen die hier komen vertrekken weer na een betrekkelijk korte tijd. Dit alles vraagt om een ander beleid op nationaal en gemeentelijk niveau.

Wil je meedoen aan de panel discussie  “legislating an inclusive society”  via zoom dan kan je je hier opgeven.

Hieronder een kort stukje uit een straatinterview dat iets laat zien van de huidige diversiteit  (uit de podcast Samenleven in verscheidenheid):
Voorbijganger 1
Wat vind ik leuk aan de wijk? De samenstelling van de bevolking die hier zit. Ik heb niet zoveel problemen met de mensen zelf. Alleen de taal. Sommigen versta je niet natuurlijk. Dit is meer echt een wijk voor Oostblokkers.

Interviewer:
Do you like living in this neighborhood?

Voorbijganger 2
Yes, obviously, yes. Because it’s my neighborhood. Good atmosphere, good people. I am from India, Hyderabad.

Voorbijganger 3
Ben zelf van Turkse afkomst. Mijn bovenbuurman is Nederlands en de andere twee zijn Pools. Altijd groeten en een babbeltje houwen.

Voorbijganger 4
U bent mijn broer en ik ben je zus en zo is het met alle mensen.

Voorbijganger 5
Het is hartstikke gezellig hier. Ik (uit suriname) heb een Somaliaan als vriend, dit is een Turk. Alles multicultureel. Alles is hier leuk, alles is hier gezellig. Weet je: we bloeden allemaal rood.

beeld: WRR, screenshot van de video met toelichting op het rapport