| Een coach zonder autisme? dat kan niet Dat is Groningen
Sluit
Menu
Een coach zonder autisme? dat kan niet

Verhaal

Een coach zonder autisme? dat kan niet

Op 23 april voerde ik een telefoongesprek met één van de vrijwilligers van Iets Drinken. Ik belde hem op verzoek van een bestuurslid.

Deze vrijwilliger P zocht contact met ons vanwege een voorval op een Iets Drinken locatie in Brabant. Dit voorval vond plaats voor Brabant vanwege Corona op slot ging.

Het geval wilde dat vrijwilliger D een bezoekster beledigd had door te zeggen dat mensen met autisme die niet werken dat wel zouden moeten doen. Bovendien vond deze zelfde bezoekster dat D haar ongepast aangeraakt had. De bezoekster had haar beklag gedaan bij P die dit vervolgens deelde met een coach zonder autisme en daarna samen met deze coach  D benaderde. D is toen weggegaan en weigerde verder elk contact. Ik heb D gesproken en hij zegt dat hij zich gepasseerd voelde omdat ze er een coach bij hadden gehaald. Ze hadden hem direct moeten aanspreken.

Wij als bestuur kozen aanvankelijk de kant van D omdat de vrijwilliger er een coach zonder autisme bij had betrokken. Wij vinden dat iets Drinken voor en door autisten is dus ook de conflicten en meningsverschillen moeten door autisten zelf opgelost worden. Dat er mailverkeer via de coach en niet via de vrijwilligers verliep vonden wij ook niet goed.

Uiteindelijk is er gevideobeld met P om het voorval door te spreken. Pas tijdens dit gesprek bleek dat D de bezoekster ook ongepast had aangeraakt en niet alleen maar beledigd had.

Besloten is dat D weer mag terugkomen op de locatie als hij zijn excuses maakt aan de bezoekster. De locatievrijwilligers van hun kant beloven dat contact met het bestuur niet meer via een coach zonder autisme zal verlopen omdat ‘dit niet binnen het concept van ID past’.

Daarmee lijkt het probleem opgelost, in ieder geval totdat Iets Drinken weer mag starten in Brabant.

 

 

 

Correspondent Marten


Marten heeft sinds 2014 een diagnose ASS en is jarenlang betrokken geweest bij een contactborrel voor en mensen met ASS.

Hij is nu nog werkzaam bij de stichting Autisme Digitaal gevestigd in Groningen. Hij geeft daar voorlichting over veel aspecten van ASS.

Verder heeft hij een eigen bedrijfje opgericht (stenenstrijder.nl), hiermee geeft hij lezingen, workshops en trainingen over zijn eigen ervaringen met Niet aangeboren hersenletsel en autisme.