| Een City trip in een rolstoel Dat is Groningen
Sluit
Menu
Een City trip in een rolstoel

Verhaal

Een City trip in een rolstoel

Na een druk studiejaar was ik best wel toe aan vakantie. In plaats van stressen om deadlines even lekker op het terras zitten of een boek lezen in de zon. Ook keek ik er naar uit om een paar dagen erop uit te gaan. Met een vriendin boekte ik een paar dagen Antwerpen. Hoewel ik erg zin had in deze citytrip was ik ook wat nerveus. Wanneer je met een rolstoel reist kan je namelijk nogal wat obstakels tegenkomen voordat je op de eindbestemming bent aangekomen…

Assistentie aanvragen

Nog voordat de reis begonnen was kwamen we het eerste obstakel al tegen. Om in een rolstoel met een trein te reizen moet je assistentie aanvragen. Er wordt dan  plank voor je uitgeklapt, zodat je de trein in kan. Deze assistentie moesten we ook in België aanvragen. Met goede moed vroeg ik de assistentie online aan. Toen ik na een paar dagen echter geen bevestiging kreeg heb ik de assistentie toch maar telefonisch geboekt. Opnieuw kwam de beloofde bevestiging niet. Om er zeker van te zijn dat ik in de trein zou komen heb ik er nogmaals achteraan gebeld. Zij gaven aan dat alles geregeld was. Dit was gelukkig het geval! De reis ging voorspoedig, ik kwam alle treinen in.

Een volle rugzak

Eenmaal aangekomen in Antwerpen wilden we snel naar het hotel om onze spullen te dumpen. Dit was voor mij zeker handig, want ik had al mijn spullen in één rugzak gepropt die achterop mijn rolstoel hing. Ideaal, want op deze manier hoefde ik geen zware tas of koffer mee te zeulen. Mijn handen had ik namelijk al nodig om vooruit te komen. Alleen moest ik hierdoor wel oppassen dat de rugzak niet te zwaar werd en ik achterover zou vallen.

Hoge nood

We hebben tijdens het uitje veel van het mooie Antwerpen gezien. Uiteraard hebben we ook waffels gegeten, geshopt en veel terrasjes gepakt. Op de eerste dag heb ik meteen geprobeerd de locaties van de rolstoelvriendelijke toiletten goed te onthouden, zodat ik wist waar ik terecht kon wanneer ik naar het toilet zou moeten. Deze zijn helaas schaars en in veel gevallen niet gemakkelijk te vinden. Zo moest ik op de laatste avond naar het toilet, maar was er nergens in de buurt een rolstoelvriendelijk toilet te bekennen. Uiteindelijk ben ik toch maar naar een “gewoon” toilet gegaan. Met veel moeite en met hulp mijn vriendin is het gelukt, maar fijn is het niet. Het kost ontzettend veel energie en het is nogal stressvol.

De vakantie was geslaagd en ik ben blij dat we het gedaan hebben. Het was ook fijn om te merken dat het mogelijk is om met de trein op vakantie te gaan wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel. Maar één ding is zeker, stressbehendigheid is een kwaliteit die goed van pas komt wanneer je in een rolstoel op citytrip gaat.

 

Correspondent Karien