| Diversiteit aan de top Dat is Groningen
Sluit
Menu
Diversiteit aan de top

Algemeen nieuws

Diversiteit aan de top

Groningers met bestuurlijke ambities die de diversiteit van stad/regio vertegenwoordigen worden klaargestoomd voor de bestuurlijke top. Ze kunnen een jaar meelopen met een bestuur of toezichthouder om kennis te maken met de praktijk. De instellingen die zo’n leerplek aanbieden krijgen een ‘verplichte’ trainingssessie over inclusief leiderschap en hoe de toevoeging van iemand met een ander perspectief een verrijking is van hun bestuur of raad van toezicht.

De stagiair (of trainee) krijgt een mentor, deze geeft niet alleen feedback en beantwoordt vragen, hij krijgt ook feedback van de stagiair. Dat noemen ze crossmentoringship. De deelnemers gaan op een gelijkwaardige manier met elkaar in gesprek en leren van elkaars verschillen.

Dit najaar start het programma in Groningen in de creatieve en culturele sector. Daarbij gaat het om diversiteit in brede zin: culturele diversiteit, gender, beperking, seksuele orientatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en leeftijd.

Sinds 2000 hebben ruim 600 professionals de ATANA training gevolgd en zijn er meer dan 600 matches bereikt. Ze komen overal terecht:  in de raad van toezicht van internationale non-profits als Oxam Novib en Amnesty international maar ook bij kleinere organisaties zoals het Grachtenfestival en Stichting Buurtwerk Noord.

ATANA richt zich op het bevorderen van bestuurlijke diversiteit: meer vrouwen en meer biculturelen aan de top. Want mensen die behoren tot de hoogopgeleide bi-culturele groep  zijn niet of nauwelijks aan de top vertegenwoordigd.

Spoken-word artiest Cissy-Joan op sloot de startbijeenkomst in Groningen af, hieronder een gedeelte uit haar ‘speech’:

…….

De top heeft de macht maar is in wezen in de minderheid
Heeft u een nulmeting gedaan binnen uw instelling, organisatie, bedrijf?
Hoe goed kent u de medewerkers onderaan de loonlijst? Hoe kijken zij omhoog en
waar staat u, waar staat u werkelijk?
Levert ú werkelijk kwaliteit – op het moment dat u niet de ruimte biedt voor
de vinger die u vriendelijk wijst op uw blinde vlek?
Levert u wérkelijk kwaliteit – wanneer u als gevolg van homogeniteit
uw dienst of product niet aan de man krijgt – of zelfs; onbedoeld discrimineert?

……