| De Kinderburgemeester Jouayria over Bevrijdingsdag Dat is Groningen
Sluit
Menu
De Kinderburgemeester Jouayria over  Bevrijdingsdag

Algemeen nieuws

De Kinderburgemeester Jouayria over Bevrijdingsdag

Jouayria, wat vind jij belangrijk van Bevrijdingsdag?
“Ik vind gelijkwaardigheid heel belangrijk. Dat mensen elkaar niet mogen discrimineren zoals tijdens de oorlog met de joden gebeurde. Vrijheid is dat je naar elkaar luistert, dan kom je er samen wel uit. Je moet je mening kunnen zeggen zonder andere mensen daarmee pijn te doen. Het is belangrijk dat je kan zeggen wat je wil. Respect tonen voor elkaar is belangrijk, vrijheid komt niet zomaar in de wereld. “

Wat ga jij doen op 5 mei?
“Ik ga op het Bevrijdingsfestival op het hoofdpodium om 5 voor 5 een speech houden over wat vrijheid voor mij betekent. In heel Nederland staan we om 5 voor 5 vijf minuten stil bij onze vrijheid. Op alle Bevrijdingsfestivals wordt dit moment gevierd bij het hoofdpodium en in totaal zullen daar zo’n 1 miljoen mensen naar luisteren. Ik heb er wel zin in natuurlijk maar ben ook best zenuwachtig, want ik heb nog nooit voor zoveel mensen gestaan!
Ik ga dit jaar voor het eerst naar het Bevrijdingsfestival. ik wil graag naar Latifa en naar Maan. Naar het poppodium dus! We gaan met z’n allen, broers, zusje en mijn ouders en hopen elkaar dan niet kwijt te raken ! “

Wat vertellen ze op jouw school over 5 mei ?
“Op school hebben we het er nog niet zo over gehad. We hebben net de CITO toets achter de rug en pas na de vakantie beginnen we met geschiedenis. Vorig jaar hebben we er wel aandacht aan besteed. Toen moesten we een thema kiezen uit de Tweede Wereld Oorlog voor een project. Ik heb het toen over Anne Frank gedaan. De andere kinderen uit mijn klas hebben het toen over de kampen gehad, Westerbork en Vught en zo, daarom wilde ik wat anders doen.

“Waar voel jij jezelf het meest vrij?
“Eigenlijk Ik voel me het meest vrij in het zwembad en op vakantie. Op vakantie hoef je niets te doen en is het heel open.
Maar eigenlijk voel ik me altijd vrij. Ik moet dan wel naar school maar om twee uur ‘s middags ben ik toch weer vrij!