| De kinderburgemeester aan het werk Dat is Groningen
Sluit
Menu
De kinderburgemeester aan het werk

Algemeen nieuws

De kinderburgemeester aan het werk

Kinderen uit groep 6 en 7 kunnen zich weer tot 24 mei aanmelden als ze (loco) kinderburgemeester willen worden. Ze zullen vanaf september de opvolgers worden van Samuel en Jairo die zich dit jaar met heel veel enthousiasme hebben ingezet. ( bekijk ook een filmpje op Instagram van Kinderburgemeester Groningen)

Als je luistert naar Samuel zoals hij vertelt over de dingen die hij dit jaar allemaal gedaan heeft, merk je hoeveel hij gegroeid is in zijn rol en daar zijn hij, zijn ouders en ook de gemeente ambtenaar die hem begeleidt best trots op. En waarom niet?  Hij zit in groep acht en is natuurlijk bezig met de eindmusical. “Ik ben ondertussen eraan gewend dat mensen naar mij kijken als ik op een podium sta dus daar ben ik niet meer zenuwachtig over.”

Samuel genoot van de dingen die hij heeft gedaan. Tijdens de landelijke dag van kinderburgemeesters in Madurodam (er waren 62 kinderburgemeesters bij elkaar)  miste hij een workshop want de Volkskrant wilde hem en nog een paar kinderburgemeesters interviewen. Hij glundert als hij vertelt over het interview, dat was duidelijk belangrijker dan die workshop.  Wat een geweldig idee trouwens om de ‘kleinste’  burgermeesters in de kleinste stad bij elkaar te zetten. De dag in Madurodam was wel een topervaring voor Samuel: “Het duurde de hele dag en we deden verschillende workshops: Hoe je in de klas om kon gaan met kinderen met een beperking , een workshop over gelijkheid en LHBTI en nog twee andere workshops.“ Het bijzondere van die workshops was dat de kinderburgemeesters allemaal hun eigen verschillende mening hadden en er goed naar elkaar werd geluisterd en vragen gesteld.

Het bijzondere van de dag in Madurodam was natuurlijk ook dat hij in contact kwam met andere kinderburgemeesters en van hun hoorde hoe het er in hun gemeente aan toe ging. “Sommigen hebben een kinderraad (heeft Groningen niet meer) en er was ook een stad waar ze een speciale speeltuin voor kinderen met een beperking hadden, daar kon je met een rolstoel de glijbaan af.  Maar op andere gebieden gaan we hier in Groningen de goede kant op” zegt Samuel, “Alleen jammer dat we geen kinderraad hebben.”

De vorige keer dat ik hem sprak wilde hij nog niets over zijn eigen project vertellen omdat het nog in ontwikkeling was, nu is het in volle gang: “Het idee is om kinderen te betrekken bij een oplossing van afval op straat. Ik heb een filmpje gemaakt met Peter Bootsma, de groene burgemeester en met Kars de milieusteward, en daarin heb ik scholen gevraagd om een filmpje van hun idee in te sturen. Er zijn een aantal inzendingen binnen maar daar kan ik nog niks over zeggen omdat de aanmeldtermijn nog niet is gesloten en nog niet iedereen van de jury de filmpjes heeft kunnen bekijken” zegt Samuel gedecideerd. “Op 19 mei is de finale; dan gaan we een inzending uitkiezen, ik zit samen met de groene burgemeester en Kars, in de jury. En er is een originele prijs in het thema, waar ik ook nog mee bezig ben. “

De filmpjes van Samuel zijn te zien op Instagram en zijn vaak erg leuk, je ziet er een volleerd vlogger aan het werk, zoals hier bijvoorbeeld.

Op de vraag of ze het idee ook gaan uitvoeren, zegt Samuel dat dat van het idee afhangt, “Als het kan, dan gaan we het uitvoeren en als het niet kan, dan vragen we de gemeente of ze in ieder geval iets in die richting kan doen”.  Samuel moet duidelijk politicus worden: hij weet heel goed hoe je diplomatiek geen antwoord moet geven.

Samuel was ook bij de manifestatie ‘Mijn Stem Telt’ ,met onder andere een aantal jongeren uit verschillende gemeenten. Vanuit de gemeente Groningen was hij hier samen met wethouder Isabelle Diks. De boodschap was: “Praat niet over ons, maar met ons’. Jongeren en bestuurders ondertekenden samen een pleidooi voor meer invloed van jongeren in de lokale democratie. Daar werd heldere taal gesproken!