| De genereuze stad Dat is Groningen
Sluit
Menu
De genereuze stad

Algemeen nieuws

De genereuze stad

Hoe de bebouwing een stad bewoonbaarder, prettiger, leefbaarder en socialer kan maken. Daar gaat de Design Sprint over. Bewoners, stadmakers, beleidsmedewerkers van de gemeente Groningen en ontwerpers hebben zich  oktober 2020 gezamenlijk gebogen over het Stadpark,  de Gordel van Smaragd in de Indische buurt en de Vismarkt.  “Het zou zo mooi zijn als we met diverse teams, de openbare ruimte zo inrichten dat mensen elkaar anders gaan benaderen.” zegt Maartje ter Veen, ontwerper en initiator van Genereus Groningen.

Een stad is nooit af en deze projecten dus ook niet, maar er zijn al wel ideeën. Zo moet Het Stadspark aantrekkelijker gemaakt worden voor hondenuitlaters, wandelaars, joggers, natuurliefhebbers en koffiedrinkers. Hoe doe je dat?  Ook hier zijn wijkbewoners bij het proces van transformatie betrokken. Er ligt nu een mooi boekje met ideeën om het park aantrekkelijker te maken door de inrichting van de openbare ruimte af te stemmen op de diverse gebruikers en borden, belijning, bewegwijzering,  plattegronden  zullen daarbij helpen.

illustratie:  door Zoë de Beus Uit het boekje Het Stadspark

Rond de  Gordel van Smaragd in de Indische buurt is wat anders aan de hand. ‘Hoe kan het park voor de kinderen ontsloten worden?’ is een vraag die hier speelt. In het filmpje zie je hoe er een prototype van een zebra ontworpen wordt die de kinderen over de Molukkenstraat richting het park kan helpen. Dit is wat Maartje een interventie noemt. “Het mooie van dit project is dat het team straks samen met bewoners aan de slag gaat, zo krijgen de bewoners een vorm van eigenaarschap”. In het team zaten twee ontwerpers, twee ambtenaren, bewoners en twee mensen die kennis hebben van diversiteit. Maartje: “Een van de ontwerpers merkte op dat je als ontwerper heel makkelijk best wel grootse dingen kan bedenken, maar dat het telkens de  sociaal werkers zijn die ons terug trekken naar de bewoners. Zo van ‘leuk idee maar hoe is het voor de bewoners? Het team is blijven praten en blijven samenwerken en uiteindelijk is er misschien eerder een methode uitgekomen dan een ontwerp.”

In het filmpje spreken bewoners, ontwerpers, beleidsmedewerkers over hoe het is om samen een stad genereuzer te maken.

 

film: Genereus Groningen Design Sprint van Francesa Bardaro Productions

Genereus Groningen is een initiatief van Maieutic & Studio MARCHA! in samenwerking met de gemeente Groningen, City Central en de MAKERIJ. Mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.