| Correspondent Javano: de eerste kinderburgemeester van Groningen Dat is Groningen
Sluit
Menu
Correspondent Javano: de eerste kinderburgemeester van Groningen

Verhaal

Correspondent Javano: de eerste kinderburgemeester van Groningen

In mei werd Javano Zwiers verkozen tot eerste kinderburgemeester van Groningen. Hij voerde samen met zeven andere genomineerde kinderen campagne op straat en wist daarna de meeste stemmen te behalen, mede door zijn slogan ‘Javano weet wat goed is voor elk kind’.

Vanaf september gaat zijn taak als kinderburgemeester officieel in, en hij heeft aangegeven Dat is Groningen te willen gebruiken als platform om alles wat hij meemaakt als burgemeester te delen. Maar voordat het zover is, maken we nader kennis met deze sportieve, slimme jongen.

De dingen die hij echt belangrijk vindt, zijn de speerpunten van zijn campagne geworden: tegen pesten, voor meer bewegen en gezonder leven. ‘Alle kinderen hebben recht op plezier in leren, zodat als ze later een opleiding willen doen, ze dat kunnen doen. Daarbij is het belangrijk om gezond te eten en veel te bewegen.’ Als een volleerd politicus brengt hij zijn standpunten naar voren. Zijn grootste doelen voor komend jaar zijn het organiseren van een sponsorloop en een sportdag. De rest houdt hij nog even geheim.

De taken van Javano uit het meehelpen van de burgemeester en wethouder met representatieve taken én overleggen met de Kinderraad, die bestaat uit nog (maximaal) 39 kinderen. Op die manier geeft Groningen echt een stem aan alle kinderen in de stad en kunnen zij zich inzetten voor zaken waar volwassenen soms niet aan toekomen. ‘Ze maken wel een plan, maar doen er vervolgens niets mee.’ Javano heeft het allemaal in de smiezen. Niet voor niets geeft hij ook aan later zakenman of advocaat te willen worden, want ‘dan moet je ook veel onderhandelingen doen en dat lijkt me erg leuk’.

Javano publiceert hier zeer binnenkort zijn eerste artikel, hou dus de website en onze socials in de gaten! Ook kun je hem volgen via zijn eigen Facebookpagina.

Correspondent Correspondent Javano: de eerste kinderburgemeester van Groningen