Algemeen nieuws
Choose to Change
Roos is bekend van catcallsofgrunn, zij krijt al een paar jaar ‘aan’ de weg. Vervelende, sexueel getinte opmerkingen die vrouwen naar hun hoofd krijgen schrijft zij groot neer op de plek waar het gebeurde. De opmerkingen die vrouwen soms naar hun hoofd krijgen zijn vaak schokkend-schunnig en kunnen heel bedreigend aanvoelen.
Roos heeft nu een volgende stap gezet door tips te geven aan omstanders, wat kunnen zij doen als ze iets zien of horen gebeuren. Dit zijn de 5 D’s: Distract, Delegate, Document, Delay en Direct. Op haar instagramaccount staan vijf filmpjes waarin ze de 5 D’s uitlegt. De 5 D’s of Bystander Intervention is een methode die is bedacht door Hollaback!, een organisatie die ook strijd tegen straatintimidatie.
no 1 Distract. Bij distract is het doel de aandacht af te leiden door de vervelende of bedreigende persoon aan te spreken op iets totaal anders, niet ingaan op wat hij zegt, maar bijvoorbeeld vragen of hij weet hoe laat de trein vertrekt.
no 2 Delegate hier vraag je hulp van iemand anders die in een betere positie is, bijvoorbeeld een barman of de beveiliger in een kroeg. Het is wel belangrijk dat iemand bij het slachtoffer blijft, terwijl een ander hulp vraagt.
no 3 Document. Je legt de situatie vast door te filmen. Een filmpje kan behulpzaam zijn wanneer je aangifte wil doen. Het is wel belangrijk dat er niet iemand op dat moment een andere D onderneemt. Over het gebruik van het filmpje moet je natuurlijk wel in overleg gaan met degene die lastig werd gevallen.
no 4 Delay. Het is goed om na de vervelende situatie bij iemand te checken of alles goed is. Het is fijn als iemand achteraf even naar je toekomt, want je bent nog helemaal beduusd en in de war en het is belangrijk om dan even met iemand te kunnen praten.
no 5 Direct. Je kan ook direct ingrijpen en iemand aanspreken op zijn gedrag, dat is wel de spannendste van deze vijf interventies. Het is wel belangrijk om eerst om je eigen veiligheid te denken. Overdag en met veel omstanders is een goed moment om in te grijpen.
In een zesde filmpje praat Roos over wat mensen zelf kunnen doen als ze geintimideerd worden. En ze zegt eigenlijk dat je in de praktijk te beduusd en geschrokken ben om veel te doen, je bevriest of wil hard wegrennen. ‘En’ zegt ze dan ‘Het is belangrijk te beseffen dat het niet jouw schuld is en dat het ook niet stom is dat je niets terug zegt. Het is super belangrijk dat wij als omstanders juist wèl ingrijpen want het is supervervelend om nagekeken en uitgescholden te worden.’
Hieronder een filmje (gemaakt door Dagmar Jansen) waarin Roos praat over wat haar drijft om dit project te doen.