Algemeen nieuws
Choose to change
Maar hoe praat je over seksueel grensoverschrijdend gedrag ? en wat doe je als je ziet dat iemand wordt lastig gevallen ? Wat is grensoverschrijdend gedrag eigenlijk? In de gids “Choose tot Change, gespreksstarters” staat:
“Seksueel grensoverschrijdend gedrag is in principe ongewenst gedrag waarbij grenzen worden overschreden van een ander of die van jezelf.Omdat iedereens grenzen anders zijn, is het belangrijk om op te hoogte te zijn van andermans grenzen. Er zijn ontzettend veel vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vooriedereen zijn grenzen dus ook anders en kunnen sommige handelingen ook anders ervaren worden.”
De gids nodigt uit met elkaar na te denken over hoe we hierover in gesprek kunnen gaan. Niet makkelijk, wel nodig en moedig! De Gids geeft een aantal gesprekstarters en heel praktische tips over wat je bijvoorbeeld kan doen als je ziet dat iemand wordt lastig gevallen.
Op de website staan ook adressen en telefoonnummers als je hulp nodig hebt, het Centrum Seksueel Geweld biedt professionel hulp aan iedereen die kortgeleden een ongewenste seksuele ervaing heeft meegemaakt. ( in tijden van corona werken ze volgens de richtlijnen van het RIVM)
Het Choose to Change programma heeft nog een paar programmaonderdelen:
– 1 december 20 – 21.30u – Online Seksquiz met de vrouwen van LUST “Wil jij meer weten over seksspeeltjes? Wil je nog meer weten over seks en alles wat daarbij komt kijken? ” zie https://www.instagram.com/devrouwenvanlust/
– November/december – Catcalls of Grunn moet je ook in de gaten houden op instagram want deze gaat aandacht besteden aan preventie – hoe ga je om met seksueel getinte opmerkingen op straat.
Nog even een paar cijfers
In 2012 zegt 17% van de meisjes en 5% van de jongens tussen 12 en 25 dat ze minstens 1 keer in hun leven zijn gedwongen om seksuele dingen te doen die ze eigenlijk niet wilden. In 2005 waren de cijfers hetzelfde.
Van de totale bevolking (tussen de 15 en 70 jaar) heeft een derde van de vrouwen en 7.7% van de mannen last gehad van ‘kwetsende seksuele toenaderingen, ongewenste aanrakingen of gedwongen worden om seksuele dingen te doen of toe te staan, thuis, op straat of op internet’ . In 2006 zei 39 % van de vrouwen dat ze dit hadden meegemaakt.
Van alle vrouwen heeft ruim de helft in ieder geval een vorm van niet-fysiek grensoverschrijdend gedrag meegemaakt ( kwetsende seksuele opmerkingen, naaktfoto aan anderen laten zien , geslachtdelen laten zien)
Mensen met een beperking ( fysiek of verstandelijk) hebben duidelijk vaker te maken met (fysiek) grensoverschrijdend gedrag.
Dit zijn maar een paar cijfers, meer vind je in het whitepaper van Rugers