Verhaal
Buurtje in Selwerd
Met m’n dochtertje achterop fiets ik door de straat… M’n dochtertje laat per ongeluk iets vallen. Noodgedwongen stop ik, raap het op en kijk vervolgens in de vriendelijke ogen van Assad, een gepensioneerde buurtgenoot met meer dan 25 jaar horeca-ervaring en goed bekend met de Indische keuken. We raken aan de praat en ik vraag wat hij van het idee van een barbecue voor de buurt vindt. Zijn ogen beginnen te twinkelen…
In de afgelopen jaren ben ik steeds de wijk uit gefietst voor het verbinden van vluchtelingen aan stadjers en studenten en het van betekenis zijn voor vrouwen die in de prostitutie zijn. Ik werk langszij verschillende organisaties die iets doen zijn voor allerlei bewoners in andere wijken. Wat als ik mijn focus nu eens niet buiten de wijk leg, maar op mijn eigen leefomgeving?
Harm & Liesbeth vormen een echtpaar dat ik in de straat veel tegenkom, ook omdat onze kinderen samen spelen. Ook zij verlangen naar wat meer verbinding in de buurt en ook zij zien wel wat in een buurtbarbecue. Harm heeft nog wel een partytent en een tafel. Liesbeth kent nog wat buren die waarschijnlijk mee willen doen.
Assad blijkt vanuit zijn voormalige restaurant allerlei materialen klaar te hebben liggen. Hij nodigt buurman Hazim uit, een Afghaanse Nederlander, om zijn magische handen in te zetten om het vlees te kruiden. Een dreamteam komt tot stand!
Wonder boven wonder is het zaterdag heerlijk barbecueweer. Harm zet zijn partytent op en al vrij snel komen een paar buurtgenoten buurten en nemen spontaan stoelen en tafels mee. Liesbeth hangt vrolijk gekleurde feestslingers en ballonnen op.
Nadat de barbecue ontstoken is, komen er steeds meer mensen. Een buurtgenoot hangt ondertussen het volleybalnet op; voor het eerst sinds ik in Selwerd woon, wordt er gevolleybald.
Het is een gezellige drukte en we vertellen elkaar hoe fijn het is om elkaar te spreken. Of dit een jaarlijkse traditie wordt? Goed idee! Allerlei gespreksonderwerpen komen langs, van bossages tot hangjongeren. Je merkt vooral dat onderlinge banden worden aangegaan of aangehaald. Sommige bewoners wonen er al langer dan 40 jaar en hebben kinderen geboren zien worden die ze jaren later ook weer zagen uitvliegen. Weer andere buren wonen er korter dan drie jaar en staan aan het begin.
Twee ouderen met rollators komen aangerold en geven ontroerd aan voor het eerst in jaren weer met buurtgenoten contact te hebben! Een Syrisch gezin dat sinds een paar maanden bij ons in de straat woont, maakt dankbaar van de gelegenheid gebruik om contact te leggen met de andere buurtgenoten.
Tot lang nadat de zon achter de woningen ondergaat, kletsen we door. Nadat de spullen zijn opgeruimd en iedereen z’n buikje vol heeft, loop ik met Harm nog even naar wat jongeren die zich vermaken in de speeltuin. Het blijken sociale schoolgaande tieners te zijn.
Wat betekent de buurtbarbecue voor mij? Voor mij is het een begin van bouwen aan verbinding in Selwerd; daarover binnenkort meer. Kernwoorden zijn: samen lachen, sterke verhalen, kwetsbare verhalen, nieuwe ontmoetingen, kinderen die samen spelen en verbinding tussen jong en oud.
We zijn voor deze ontmoeting gesponsord door Sunny Selwerd.